Imuniteti ndaj Coronavirus-it mund të zgjasë më shumë se gjashtë muaj, sugjeron studimi

Imuniteti ndaj Coronavirus-it mund të zgjasë më shumë se gjashtë muaj, sugjeron studimi

Hulumtimet e hershme sugjerojnë se imunitetin ndaj Coronavirus-it që shkakton Covid-19 mund të zgjasë të paktën gjashtë muaj – dhe ndoshta shumë më gjatë, ndoshta edhe vjet, kur të merren parasysh të gjithë përbërësit e kujtesës imune të trupit, shkruan CNN, transmeton Insajderi.

Disa studime janë përqendruar në antitrupa, ose përbërës të proteinave të sistemit imunitar, dhe disa sugjerojnë se imuniteti mund të zbehet vetëm për disa muaj.

Në mostrat e gjakut, studiuesit ekzaminuan përbërësit e kujtesës imune. Ata zbuluan se antitrupat “ishin të qëndrueshëm” me vetëm “rënie modeste” që shfaqeshin në gjashtë deri në tetë muaj, por vunë në dukje se kishte rreth një diapazon 200-fish në nivelin e përgjigjeve të antitrupave tek të rriturit.

Studimi vjen me kufizime, duke përfshirë që kërkohet më shumë hulumtim për të përcaktuar nëse zbulime të ngjashme do të shfaqeshin në mesin e një grupi më të madh njerëzish në më shumë pika kohore.

Kur bëhet fjalë për viruse të tjerë, një periudhë e fruthit zakonisht e lë dikë të imunizuar për jetën – një efekt i njohur si imunitet sterilizues. E njëjta gjë ishte e vërtetë për linë, para se ai virus të zhdukej në vitet 1970 nga një fushatë globale vaksinimi. Dhe vaksinimi i duhur kundër fruthit dhe lisë mbron plotësisht nga infeksioni.

Por viruset e frymëmarrjes si gripi janë më të ndërlikuara. Njerëzit mund të kapin gripin pa pushim dhe vaksinat e gripit në përgjithësi ofrojnë vetëm mbrojtje të pjesshme kundër infeksionit dhe sëmundjeve të rënda. Një pjesë e kësaj është për shkak të prirjes së gripit për mutacion. /Insajderi.com