Injeksioni i ‘proteinave të dekompozimit’ mund të ndalojë qelizat e koronavirusit që infektojnë brenda trupit

Injeksioni i ‘proteinave të dekompozimit’ mund të ndalojë qelizat e koronavirusit që infektojnë brenda trupit

Virusi që shkakton Covid-19 besohet nga shkencëtarët që të hyjnë në trup përmes receptorëve në sipërfaqen e qelizave në rrugët e frymëmarrjes, të njohur si receptorët ACE-2.

Këto sigurojnë hyrjen në rrjedhën e gjakut dhe ‘lehtësojnë’ infeksionin me të metën, thonë shkencëtarët, raporton Daily Mail.

Një ekip studiuesish në Universitetin e Leicester është duke punuar në krijimin e proteinave që imitojnë këta receptorë ACE-2 por janë edhe më tërheqës për virusin.

Në teori, kjo mund të shkëpusë dhe të thithë viruset nëse futen në trup dhe parandalojnë dikë që të shfaqë simptoma të Covid-19.

Qasja është përshkruar si ‘shpresë kundër pandemisë së tmerrshme’. Shkencëtarët e tjerë po përpiqen të gjithë, të heqin qafe receptorët ACE-2 nga trupat e njerëzve për të mbyllur në mënyrë efektive derën e koronavirusit, por kjo mund të ketë efekte të rrezikshme anësore.

Receptorët ACE-2 gjenden në sipërfaqen e qelizave në të gjithë trupin, por ato brenda mushkërive dhe rrugëve të frymëmarrjes duket se janë ato të shënjestruara nga koronavirusi.

Diku tjetër në trup, receptorët përdoren për të rregulluar presionin e gjakut duke kontrolluar enzimat konvertuese të angiotenzinës të lidhura me rrjedhën e zemrës dhe gjakut. Funksioni i tyre brenda mushkërive nuk është kuptuar mirë.

Receptorët ishin gjithashtu kritikë për SARS, i afërmi më i ngushtë i koronavirusit, për të pushtuar trupin e njeriut, zbuluan shkencëtarët gjatë një shpërthimi të asaj në vitin 2002.

Që nga zbulimi se receptorët ACE-2 janë pika e hyrjes për virusin, shkencëtarët kanë qenë të dëshpëruar për të gjetur një mënyrë për t’i armatosur ata për të ndaluar virusin.