Intervista e rrallë e Nikola Tesla e publikuar në revistën “Immortality” në 1889

Intervista e rrallë e Nikola Tesla e publikuar në revistën “Immortality” në 1889

Intervista e rrallë e Nikola Tesla e publikuar në revistën “Immortality” në 1889

Nikola Tesla u intervistua nga gazetari John Smith në laboratorin e tij në Colorado Springs dhe u publikua në revistën”Immortality” ne 1889.

GAZETARI: Z. Tesla, ju keni fituar lavdinë e njeriut që u përfshi në proceset kozmike.Kush jeni ju, z Tesla?

Tesla: Kjo është një pyetje e drejtë, Z. Smith, dhe unë do të përpiqem t’ju jap përgjigjen e duhur për të.

GAZETARI: Disa thonë se ju jeni nga vendi i Kroacisë, nga zona e quajtur Lika, ku së bashku me njerëzit rriten pemë, shkëmbinj dhe qiej xixëllues . Ata thonë se fshati juaj është emëruar pas luleve te shkëmbinjve, dhe se shtëpia, ku keni lindur, është pranë pyllit dhe kishës.

Tesla: Vërtet, e gjitha është e vërtetë. Jam krenar për origjinën time serbe dhe atdheun tim kroat.

GAZETARI: Futuristët thonë se Shek. 20 dhe 21 kanë lindur në kokën e Nikola Tesla-s Ati i rrymës alternative do të bëjë fizikën dhe kimine të dominojnë gjysmën e botës. Industria do të shpallë atë si shenjtin e tyre të lartë, një bankier që bën bamirësite më të mëdha. Në laboratorin e Nikola Tesla për herë të parë është ndarë atomi. Atje është krijuar një armë që shkakton dridhjet e tërmetit. Atje janë zbuluar rrezet e zeza kozmike. Pesë breza do të luten për të në Tempullin e të ardhmes, për shkak se ata kishin mësuar një sekret të madh se elementet e Empedokit mund të ujitet me forcat jetësore nga eteri.

Tesla: Po, këto janë disa nga zbulimet e mia më të rëndësishme. Unë jam një njeri i mundur . Unë nuk kam arritur të përmbush gjënë më të madhe qe duhej.

GAZETARI: Cila është kjo gjë, zoti Tesla?

Tesla: Doja të ndriçojë tërë tokën. Të krijoj energji elektrike të mjaftueshme për të bërë një diell të dytë. Drita do të shfaqej rreth ekuatorit, si një unazë rreth Saturnit.

Njerëzimi nuk është gati për të madhen dhe të mirën. Në Colorado Springs thitha elektricitet prej tokes. Gjithashtu ne mund të zhvillojme energjitë e tjera, të tilla si energji pozitive mendore. Ato janë në muzikën e Bach ose Mozart, ose në vargjet e poetëve të mëdhenj. Në brendësi të Tokës, janë energjia e gëzimit, paqes dhe dashurisë. Shprehjet e tyre janë lulet që rriten nga Toka, ushqimi që marrim prej saj dhe çdo gjë që e bën atdheun e njeriut. Kam kaluar vite në kërkim për mënyrën se si kjo energji mund të ndikojë në njerëzit. Bukuria dhe aroma e trëndafilave mund të përdoret si një ilaç dhe rrezet e diellit, si një ushqim. Jeta ka një numër të pafund të formave, dhe detyra e shkencëtarëve është për të gjetur ato në çdo formë të materies. Tri gjëra janë thelbësore në këtë. Gjithë cka bëj është t’i kërkoj ato. Unë e di qe nuk do t’i gjej , por unë nuk do të heqë dorë nga to.

GAZETARI: Cilat janë këto gjëra?

Tesla: Një çështje është ushqimi. Cila është ajo energji yjore ose tokësore për të ushqyer të uriturit në Tokë? Cilën verë te pinë të gjithë të eturit, në mënyrë që ata mund të zgjojnë zemrat e tyre dhe të kuptojnë se ata janë Zota?

Një tjetër gjë është që të shkatërrohet fuqia e së keqes dhe e vuajtjes në të cilat jeta e njeriut kalon! Ata nganjëherë ndodhin si një epidemi në thellësitë e hapësirës. Në këtë shekull, sëmundja u përhap nga Toka në Univers.

Gjëja e tretë është: A ka një dritë shtese në Univers? Kam zbuluar një yll që nisur nga të gjitha ligjet astronomike dhe matematikore mund të zhdukej, dhe se asgjë nuk duket të jetë modifikuar. Ky yll është në këtë galaktikë. Ajo dritë vjen prej një densiteti të tille që zë një hapësirë më të vogël se e një mollë por është më i rëndë se Sistemi yne Diellor. Fetë dhe filozofitë mësojnë se njeriu mund të bëhet Krishti, Buda dhe Zoroaster. Ajo që unë jam duke u përpjekur për të provuar është më e ashper, dhe pothuajse e paarritshme. Kjo është ajo që duhet bërë në Univers në mënyrë që çdo qenie të lind si Krishti, Buda apo Zoroaster.

Qëllimi im nuk është te krijoj pajisje fluturues ,por të mësoj cdo individ për të rifituar vetëdijen në krahët e tij . Më tej; Unë jam duke u përpjekur për të zgjuar energjine e përfshire në ajër. Atje janë burimet kryesore të energjisë. Ajo që konsiderohet si hapësirë boshe është vetëm një manifestim i materies që nuk është zgjuar. Nuk ka hapësirë të zbrazët në këtë planet, as në Univers . Në vrimat e zeza, ajo që astronomët flasin në lidhje me to , janë burimet më të fuqishme të energjisë dhe jetës.

GAZETARI: Në dritaren e dhomës tuaj në hotel “Valdorf-Astoria”, në katin e tridhjetë e tretë, çdo mëngjes, vijne zogj.

Tesla: Një njeri duhet të jetë i ndjeshem ndaj zogjve. Kjo është për shkak të krahëve të tyre. Njerzit I kishin ato dikur, reale dhe te dukshme.

GAZETARI: Ju nuk keni ndalur se fluturuari që nga ato ditë të largëta në Smiljan!

Tesla: Doja të fluturoja nga catia dhe rashë: Llogaritjet e fëmijëve mund të jenë të gabuara. Mbani mend, krahët e të rinjve kanë çdo gjë në jetë!

GAZETARI: A jeni martuar ndonjëherë? Nuk dihet nese keni terheqje për dashurine ose për ndo një grua. Fotot nga të rinia juaj tregojnë se keni qenë njeri i pashëm.

Tesla: Jo, s’jam martuar. Ka dy pikëpamje: shumë dashuri ose aspak. Qendra shërben për ripërtrirë racën njerëzore. Gratë për njerëz të caktuar ushqejnë dhe forcojnë vitalitetin dhe shpirtin e tyre . Të qenit i vetëm bën të njejtin efekt per disa të tjerë. Unë zgjodha rrugen e dytë.

GAZETARI: Admiruesit e tu ankohen se ju sulmoni relativitetin.E cuditshme është pohimi juaj se materia nuk ka energji. Çdo gjë është e mbushur me energji, ku është ajo?

Tesla: Së pari ishte energjia, pastaj materia.

GAZETARI: Z. Tesla, është sikur ju të thoni se keni lindur nga babai juaj  dhe jo ne ju.

Tesla: Pikërisht! Po në lidhje me lindjen e universit? Materia është krijuar nga energjia fillestare dhe të përjetshme që ne e njohim si Drita. Ajo rrëzëlleu , dhe u shfaqen yjet, planetet, njeriu, dhe çdo gjë në tokë dhe në univers. Materia është një shprehje e formave të pafund të Dritës, sepse energjia është më i vjetër se ajo. Janë katër ligjet e Krijimit. E para ka të bëj me burimin e përbërjes së errët qe mendja nuk mund ta konceptoje, apo matematika ta matë. Në këtë përmbahet i gjithë universi . Ligji i dytë ka të bëj me përhapjen e errësirës , e cila është natyra e vërtetë e Dritës, nga e pashpjegueshmja dhe qe transformohet në Dritë. Ligji i tretë është domosdoshmëria e dritës të bëhet materie. Ligji i katërt është: nuk ka fillim dhe nuk ka fund; Tre ligjet e mëparshme gjithmonë jane te pranishme dhe krijimi është i përjetshëm.

GAZETARI: Në lidhje me armiqësinë tuaj per teorinë e relativitetit, ju shkoni deri aty, sa të mbani ligjërata kundër Krijuesit të saj, në festat për ditëlindjen tuaj ..

Tesla: Mos harroni, nuk ka hapësirë te lakuar, por mendja e njeriut e cila nuk mund ta kuptojë pafundësinë dhe përjetësinë! Nëse Relativiteti është kuptuar në mënyrë të qartë nga Krijuesi i saj, ai do të fitojë pavdekësinë, madje edhe fizikisht, në qoftë se ai është i kënaqur.

Unë jam pjesë Dritës, dhe ajo është muzikë. Drita mbush të gjashtë shqisat e mia: unë e shoh atë, e dëgjoj , e ndjej , e nuhas,e prek dhe e mendoj. Të menduarit eshte shqisa e gjashtë. Grimcat e dritës janë nota te shkruara. Një rrufe mund të jetë një sonatë e tërë. Një mijë topa të drites janë një koncert . Për këtë koncert kam krijuar një top dritë, që mund të dëgjohet në majat e akullta të Himalajeve.

Ne lidhje me Pitagorën dhe matematikanet, një shkencëtar nuk mund dhe nuk duhet të shkelë këto te dyja. Numrat dhe ekuacionet janë shenja që shënojnë muzikën e sferave. Nëse Ajnshtajni do I kishte dëgjuar këto tinguj, ai nuk do të krijonte teoritë e relativitetit. Këto tinguj janë mesazhe per mendjen se jeta ka kuptim, se Universi ekziston në harmoni të plotë, dhe bukuria e tij është shkaku dhe efekti i Krijimit. Kjo muzikë është cikli i përjetshëm i parajsave yjore . Ylli me i vogël ka përfunduar kompozimin e tij, qe eshte pjesë e simfonise qiellore. Rrahjet e zemrës se njeriut janë pjesë e simfoni në Tokë. Neëton kuptoi se sekreti është në vendosjen gjeometrike dhe lëvizjen e trupave qiellorë. Ai zbuloi se ligji suprem i harmonisë ekziston në Univers. Hapësira e lakuar është kaos, kaosi nuk është muzikë. Einstein është lajmëtari i kohës së zhurmave.

GAZETARI: Z. Tesla, ju  e dëgjoni atë muzikë?

Tesla: E dëgjoj gjate gjithë kohës. Veshi im shpirtëror është aq i madh sa qielli që kemi siper . Veshin tim natyror e rrit me radar. Sipas Teorisë së Relativitetit, dy vija paralele do të takohen në pafundësi. Me këtë , harqet e Einstein-it do te drejtohen. Pasi krijohet , tingulli zgjat përgjithmonë. Për një njeri ai mund të zhduket, por ne fakt vazhdon të ekzistojë në heshtje që është fuqia më e madhe e njeriut. Jo, nuk kam asgjë kundër z Einstein. Ai është një person i mirë dhe ka bërë shumë gjëra të mira, disa prej të cilave do të bëhen pjesë e muzikës. Unë do t’i shkruaj atij dhe do përpiqem t’i shpjegoj se eteri ekziston, dhe se grimcat e tij janë ato që mbajnë universin në harmoni, dhe jeten në përjetësi.

GAZETARI: Më tregoni, ju lutem, në çfarë kushtesh engjëjt perfshihen në Tokë?

Tesla: Unë kam dhjetë prej tyre. Mbani shënimet me kujdes.

GAZETARI: Unë do të dokumentoj të gjitha fjalët e tua, I nderuar Z. Tesla.

Tesla: Kërkesa e parë është një vetëdije të lartë per misionin dhe e punës qe do bëhet. Ajo duhet te ekzistoje qe në ditët e para. Le te mos hiqemi si modeste ; Nje lis di se është pemë lisi, një skurre pranë tij se ështe një shkurre. Kur isha dymbëdhjetë vjec, unë kam qenë i sigurt se unë do të shkoja në Niagara Falls. Për shumicën e zbulimeve të mia unë e dija qe në fëmijërinë time që unë do t’i arrija ato, edhe pse jo krejtësisht qartë Kushti i dytë është vendosmeria. Të gjitha ato që unë nis ,i përfundoj.

GAZETARI: Cili eshte kushti i tretë, z Tesla?

Tesla: Udhëheqje për të gjitha energjitë vitale dhe shpirtërore. Pra pastrimi nga te gjitha influencat dhe dëshirat që njeriu ka. Prandaj unë nuk kam humbur asgjë, por vetëm kam fituar.

Kështu që unë jam gezuar çdo ditë e natë. Shkruani: Nikola Tesla ishte një njeri i lumtur …

Kërkesa e katërt është të pershtatësh trupin me punën.

GAZETARI: Çfarë do të thotë, z Tesla?

Tesla: Së pari, mirëmbajtja e trupit . Trupi i njeriut është një makinë perfekte. Unë e njoh funksionimin e trupit tim dhe çfarë është e mirë për të. Ushqimi që pothuajse të gjithë njerëzit hanë, për mua është e dëmshme dhe e rrezikshme. Ndonjëherë unë vizualizoj se kuzhinieret ne botë janë të gjitha në komplot kundër meje … Preke dorën time.

GAZETARI: Ajo eshte e ftohtë.

Tesla: Po. Qarkullimit të gjakut mund të kontrollohet, dhe shumë procese në dhe rreth nesh. Pse jeni i frikësuar djalosh?

GAZETARI: Eshte një histori që Mark Tëain ka shkruar se libri I mrekullueshëm i Satanit, eshte frymëzuar nga ju.

Tesla: Fjala “Lucifer” është me shumë simpatik. Z. Tëain pëlqen të beje shaka. Kur isha fëmijë u shërova një herë duke lexuar librat e tij. Kur u takuam këtu dhe i thashë atij për ketë, ai u prek aq sh sa qau. Ne u bënë miq dhe ai shpesh vinte në laboratorin tim. Njëherë ai kerkoi t’i tregoja atij një makinë që nga dridhjet provokonte një ndjenjë të lumturisë. Ajo ishte një nga ato shpikjet për argëtim, ajo që unë ndonjëherë pelqej te bej. E paralajmerova z Tëain që të mos qendronte gjate në këto vibracione. Ai nuk dëgjoi dhe qëndroi më gjatë. Ai përfundoi duke u hedhur ne nje cep te dhomes duke mbajtur pantallonat . Kjo ishte shume komike , por mbajta seriozitetin.

Por , edhe ëndrra është shumë e rëndësishme. Nga një punë e gjatë dhe e lodhshme, e cila kërkon përpjekje mbinjerëzore, pas një orë gjume unë do t’i kem fituar energjite e mjaftueshme .E kam fituar aftësinë për të menaxhuar gjumin, për të rënë në gjumë dhe të zgjohem në kohën që unë kam caktuar. Nëse unë bëj diçka që unë nuk e kuptoj, e detyroj veten për të menduar në lidhje me atë në ëndrrën time, dhe kështu e gjej zgjidhjen.

Kushti i pestë është kujtesa. Ndoshta në shumicën e njerëzve, truri është mbajtesi i njohurive rreth botës dhe i njohurive te fituara përmes jetës. Truri im është I angazhuar në gjëra më të rëndësishme se kujtesa, ajo eshte e te kapurit se çfarë është e nevojshme në një moment të caktuar. Kjo është e gjitha rreth nesh. Ajo duhet thjesht te konsumohet. Çdo gjë që kemi pare një herë, dëgjuar, lexuar dhe mesuar , na shoqëron në formën e grimcave të dritës. Për mua, këto grimca janë të bindura dhe besnike. Faust I Gëtes, libri im i preferuar, e kam mësuar përmendësh në gjermanisht kur isha student, dhe tani mund ta recitoj ate. I kam mbajtur shpikjet e mia për vite “në kokën time”, dhe vetëm atëherë I kuptova ato.