Këto janë moshat kur konsumimi e alkoolit është veçanërisht i rrezikshëm për trurin

Këto janë moshat kur konsumimi e alkoolit është veçanërisht i rrezikshëm për trurin

Alkooli ka shumë efekte të njohura negative në shëndetin tonë, por një hulumtin i ri këtë javë nxjerr në pah cilat janë periudhat më të dëmshme gjatë jetës për të konsumuar alkool, të paktën kur bëhet fjalë për trurin tonë, shkruan Gizmodo, transmeton Insajderi.

Hulumtimi, i botuar si editorial në “BMJ”, u shkrua nga studiues që vijnë nga Mbretëria e Bashkuar dhe Australia: Louise Mewton, Briana Lees dhe Rahul Tony Rao.

Siç mund ta prisni, ekspozimi ndaj alkoolit mund të jetë veçanërisht i dëmshëm në fazat më të hershme të zhvillimit, duke filluar nga kur një fetus është në bark. Përdorimi i madh i alkoolit gjatë shtatzënësisë dihet që rrit shanset e fëmijëve që lindin me dëmtime neurologjike gjatë gjithë jetës dhe defekte të tjera të lindura – një gjendje e quajtur çrregullim fetal i alkoolit.

Kulmi tjetër i rrezikut të alkoolit duket se do të vijë kur jemi në adoleshencën e vonë. Hulumtimet kanë treguar se 15 deri në moshën 19 vjeçare shpesh fillojnë zakonin e tyre të alkoolit duke pirë shumë dhe kjo pirje e rëndë është lidhur me uljen e vëllimit të trurit, lidhjen e qelizave nervore dhe rëniet e vogla të funksionit njohës, theksojnë autorët.

Më në fund, dhe ndoshta më çuditërisht, është pleqëria (mosha 65 vjeçare e lart). Pirja e tepërt është më pak e zakonshme tek njerëzit e moshuar. Por ata me periudha të gjata të pirjes së rëndë kanë një rrezik për zhvillimin të demencës dhe rënie të aftësive njohëse. /Insajderi.com