Këto tipare fizike i kanë vetëm një përqindje shumë e vogël e njerëzve

Ne jemi të gjithë të ndryshëm, dhe megjithatë disa prej nesh kanë tipare të rralla që ndodhin vetëm në disa për qind të njerëzve.

Bright Side ka bërë një listë të këtyre tipareve, transmeton Insajderi.

Gjaku “i artë”

Nuk është i artë në kuptimin e drejtpërdrejtë, por ka një tipar unik: nuk përmban antigjene.

Kjo karakteristikë u zbulua në vitin 1961, dhe aktualisht ne njohim rreth 40 njerëz me gjak Rh-null.

Nëntë prej tyre janë dhurues tepër të vlefshëm sepse gjaku i tyre është i përshtatshëm për çdo marrës.

Muskul i gjatë palmar

Ky muskul është “trashëgimia” e paraardhësve tanë të cilët dikur ngjiteshin në pemë.

Për të kontrolluar nëse e keni, vendosni pëllëmbën e dorës lart në një sipërfaqe të sheshtë. Prekni gishtin dhe gishtin e vogël dhe ngrini pak ato.

Nëse shihni një ligament në kyçin tuaj, ju keni një muskul të gjatë palmar. Mos u shqetësoni nëse nuk jeni – është e padobishëm në jetën moderne.

Kimerizmi gjenetik

Mitet e lashta Greke përshkruanin kimeren si një krijesë me kokën dhe qafën e një luani, trungun e një dhie dhe bishtin e gjarprit. Kimerizmi njerëzor është një grup shtesë i ADN-së.

Ndonjëherë shfaqet në formën e lëkurës “mozaik” ose heterokromisë, por më shpesh mbetet pa u vënë re.

Vija e dyfishtë e qerpikëve

Ky është një çrregullim i rrallë gjenetik i quajtur “distichiasis”. E famshmja e Hollyëood-it, Elizabeth Taylor kishte këtë tipar.

Kjo zakonisht nuk sjell ndonjë shqetësim. Megjithatë, në disa raste, rreshti i dytë i qerpikëve mund të jetë shumë afër mukozës së syrit, duke shkaktuar acarim.

Një vrimë afër veshit

Kjo është një fistul i veshit kongjenital, i formuar gjatë zhvillimit të fetusit, që ndodh në rreth 5% të njerëzve.

Supozohet se është një atavizëm, të kujton faktin se paraardhësit e të gjitha qenieve të gjalla dikur kishin gushë. Kjo “vrimë” shpesh trashëgohet gjenetikisht dhe mund të jetë e pranishme në njërin ose të dy veshët.

Mund të hiqet kirurgjikisht, por në vetvete nuk është e rrezikshme.

Brinjë shtesë

Brinjët “e tepërt” gjenden më shpesh tek gratë.

Në shumicën e rasteve ato nuk ndikojnë në shëndetin dhe mirëqenien e një personi, por nganjëherë ato arrijnë madhësi mbresëlënëse dhe shkaktojnë shqetësime.

Aftësia për të perceptuar ngjyrat “e padukshme”

Një tjetër tipar që gjendet më shpesh tek gratë është tetrakromacia: aftësia për të dalluar nuancat shumë më mirë sesa bëjnë njerëzit e zakonshëm.

Me një luleradhiqe, ne e përshkruajmë ngjyrën e saj si të verdhë. Një person tetrakromatik do të shohë një gamë të tërë të nuancave. Kjo gjendje është shkaktuar nga mutacionet në kromozomin X.

Ky ndryshim i lejon njerëzit të shohin deri në 99 milionë ngjyra, ndërsa një person i zakonshëm percepton jo më shumë se 1 milion.

Nevojë e vogël për gjumë

Këta njerëz mund ta rikthejnë plotësisht forcën dy herë më shpejt se shumica prej nesh. Ndër të tillë fatlumë ishin Margaret Thatcher, Salvador Dali, Ëinston Churchill dhe Nikola Tesla.

Dhe nuk ka të bëjë vetëm me regjimin e duhur të gjumit. Gjeni DEC2 është një mutacion i vogël që gjendet tek njerëzit me ‘gjumë të ulët’. Shkencëtarët nga Universiteti i Kalifornisë arritën në përfundimin se njerëzit me mutacionin DEC2 mund të kryejnë të gjitha detyrat e njëjta në më pak kohë.

Pamundësia e rritjes së kolesterolit

Ekziston një grup jashtëzakonisht i vogël i njerëzve me fat që mund të hanë pothuajse gjithçka pa u shqetësuar për kolesterolin. Rreziku i tyre për të zhvilluar sëmundje të zemrës zvogëlohet deri në 90%.

Arsyeja është se ata nuk kanë mjaft kopje aktive të gjenit PCSK9.

Kompanitë farmaceutike vendosën të përfitojnë nga kjo dhe filluan krijimin e një ilaçi që do të bllokonte PCSK9. /Insajderi.com