Koronavirusi mund të dëmtojë edhe veshkat, ja pse

Koronavirusi mund të dëmtojë edhe veshkat, ja pse

Një numër i konsiderushëm i pacientëve me koronavirus më të sëmurë kanë probleme me veshkat, duke e ndërlikuar trajtimin e tyre dhe duke zvogëluar shanset e tyre për të mbijetuar.

Saktësisht se si virusi ndikon në veshka të cilat luajnë një rol jetësor në pastrimin e furnizimit me gjak të trupit është ende e paqartë, por ekspertët kanë këtë teori, transmeton Gazeta Shneta.

Njëra është sepse koronavirusi sulmon drejtpërdrejt veshkat. Një studim i botuar në revistën Cell në mars tregoi se koronavirusi infiltron trupin duke u lidhur me një lloj receptori në qelizat e quajtura ACE2. Këta receptorë special gjendjen jo vetëm në qelizat në zemër dhe mushkëri por edhe në veshka.

Por, është gjithashtu e mundur që dëmtimi i veshkave që shihet te pacientët me koronavirus të ndodh sekondar ndaj infeksionit viral, sepse trupi nuk është në gjendje të jap oksigjen të mjaftueshëm në organe.

Covid-19 godet fort në mushkëri, duke e bërë të vështirë për trupat e njerëzve të marrin oksigjenin që i nevojitet.

Dëmi gjithashtu mund të jetë rezultat i efekteve të virusit në gjak, i cili mund të çojë në mpiksje.

Veshkat filtrojnë gjakun nëpër mijëra kapilarë të vegjël të cilët janë shumë të ndjeshëm ndaj mpiksjes, mpiksja e gjakut ka shumë të ngjarë që një efekt i sistemit imunitar të trupit që shkon, duke ngritur nivele të inflamacionit në atë që quhet stuhi citokine.

Citokinat supozohet se sulmojnë virusin por sistemi imunitar përfundon duke lëshuar një sasi dërrmuese të këtyre dhe ato përfundojnë duke lënduar veshkat.