Kryerja e rregullt e mamografisë si mënyrë e parandalimit

Kryerja e rregullt e mamografisë si mënyrë e parandalimit

Mënyra më e mirë për të kapur në fazat e tij të hershme kancerin e gjirit, është: kryerja e rregullt e mamografisë, një imazh me rreze-X rë indin të gjirit. Të gjithë ekspertët bien dakord që çdo grua duhet ta bëjë rregullisht, sidoqoftë ka një sërë rregullash se në ç’moshë duhet të fillojë dhe sa shpesh duhet të bëhet.

Kur duhet ta bëjnë gratë mamografinë e tyre të parë?

Të gjitha organizatat bien dakord që gratë të kenë mundësinë ta fillojnë kontrollin në moshën 40 vjeç. Sidoqoftë, ky është një vendim që duhet ta merrni me mjekun tuaj.

Për gratë me rrezik mesatar të kancerit të gjirit, shtete të caktuara rekomandojnë që gratë të fillojnë mamografinë në moshën 50 vjeç, pastaj përsëri çdo 2 vjet pas së paku moshës 75 vjeç.

Shoqata Amerikane e Kancerit rekomandon që gratë të fillojnë mamografinë në moshën 45 vjeç dhe ta vazhdojnë atë çdo një vit deri në moshën 55 vjeç, më pas, sugjerohet që mamografia të bëhet çdo 2 vjet deri në moshën 75 vjeç.

Shumë gjinekologë sugjerojnë të njëjtën gjë, por që mamografia të nisë që në moshën 40 vjeçare. E vetmja gjë që duhet të bëni për t’u përgatitur është të shmangni përdorimin e locioneve ose deodorantit ditën e mamografisë tuaj. Këto produkte zakonisht kanë substanca në to, që shfaqen në rrezet X dhe e bëjnë të vështirë leximin për mjekun tuaj.

Gjithashtu, sigurohuni që të caktoni grafinë tuaj javën menjëherë pas menstruacioneve. Gjinjtë tuaj janë më pak të butë pas menstruacioneve dhe kjo mund të ndihmojë në çdo shqetësim nga presioni i pllakës./Insajderi.com