Ky aktivitet i zakonshëm ditor është më i rrezikshëm se që mendoni

Ky aktivitet i zakonshëm ditor është më i rrezikshëm se që mendoni

Ndërsa të kuptuarit tonë për COVID dhe mënyrën e transmetimit të tij ka evoluar gjatë vitit të fundit, një konsensus i fortë u shfaq se spërklat janë mënyra më e zakonshme e përhapjes së virusit nga personi në person.

Pra, nëse keni qenë pranë dikujt që ka kollitur në 10 muajt e fundit, ju me siguri keni pasur frikë nga  infektimi me COVID-19. Por tani, një studim i ri i botuar në revistën “Proceedings of the Royal Society A” më 20 janar ka zbuluar se një sjellje që po bëjmë të gjithë çdo ditë është në të vërtetë po aq e mundshme të përhapë virusin si kollitja, nëse jo më shumë – dhe është kjo akti i thjeshtë i të folurit.

“Të folurit është një çështje shumë e rëndësishme që duhet të merret në konsideratë sepse prodhon grimca shumë më të imta [sesa kollitja] dhe këto grimca, ose spërkla, mund të pezullohen për më shumë se një orë në sasi që janë të mjaftueshme për të shkaktuar sëmundjen”, tha autori Prof. Pedro Magalhães de Oliveira.

Studimi zbuloi se kur jeni në një hapësirë të ajrosur dobët dhe nuk mbani maska, të folurit ka më shumë të ngjarë të përhapë virusin sesa një kollë e shkurtër. /Insajderi.com