Mbajtja e syzeve mund t’ju mbrojë nga infektimi me COVID-19

Mbajtja e syzeve mund t’ju mbrojë nga infektimi me COVID-19

Njerëzit që mbajnë syze mund të jenë në rrezik më të ulët për t’u infektuar me COVID-19 sesa ata që nuk mbajnë syze, sugjerojnë studimet e hershme nga Kina, shkruan Live Science, transmeton Insajderi.

Studiuesit analizuan informacionin nga 276 pacientë në një spital në provincën Hubei të Kinës dhe zbuluan se vetëm rreth 6% thanë se vinin syze për më shumë se 8 orë në ditë, të gjithë kishin miopi, ose largpamësi. Kjo është shumë më e ulët se norma e vlerësuar e miopisë në Hubei nga hulumtimet e mëparshme, e cila ishte 31.5%

Studimi i ri, botuar të mërkurën (16 Shtator) në revistën JAMA Ophthalmology, “është provokues dhe ngre mundësinë që përdorimi i mbrojtjes së syve nga publiku i gjerë mund të ofrojë një shkallë të mbrojtjes nga COVID-19”, shkroi në një editorial që shoqëronte studimin, Dr. Lisa Maragakis, një profesoreshë e mjekësisë dhe epidemiologjisë në Universitetin Johns Hopkins School of Medicine, e cila nuk ishte i përfshirë në studim.

Sidoqoftë, Maragakis paralajmëron se është shumë herët për të rekomanduar që të gjithë të mbajnë syze ose mburoja të fytyrës në publik, përveç se tashmë mbajnë maska ​​për fytyrën, për t’u mbrojtur nga COVID-19. Studimi i ri ka një numër kufizimesh – si fillim, studimi ishte relativisht i vogël dhe përfshinte pacientë të një spitali të vetëm. E rëndësishmja, studimi gjeti vetëm një shoqatë dhe nuk mund të provojë një lidhje “shkak-efekt” midis mbajtjes së syzeve dhe mbrojtjes nga COVID-19, tha Maragakis.

Maragakis bëri thirrje për më shumë studime për të konfirmuar gjetjet dhe për të përcaktuar “nëse ka ndonjë përfitim në rritje nga mbajtja e syzeve ose formave të tjera të mbrojtjes së syve në mjediset publike, përveç mbajtjes së maskës dhe distancimit fizik, për të zvogëluar rrezikun e [COVID -19]”

Megjithëse rekomandohet që punonjësit e kujdesit shëndetësor të mbajnë mburoja të fytyrës ose syze, së bashku me maska për fytyrën, për të ulur rrezikun e kapjes së COVID-19, udhëzimet e shëndetit publik zakonisht nuk promovojnë mbrojtjen e syve për publikun; në vend të kësaj ata theksojnë rëndësinë e maskave, distancimit fizik dhe larjen e duarve. /Insajderi.com