Meqë jemi tek Shën Valentini, si ndikon dashuria në trupin tonë?

Meqë jemi tek Shën Valentini, si ndikon dashuria në trupin tonë?

Sot 14 shkurti, shënoi ditën e të dashuruarve, dhe duhet të jetë një ditë që e shijojnë të gjithë.

Shumë nga ju jeni të dashuruar, por a e keni menduar ndonjëherë si ndikon dashuria në trupin tonë?

Dashuria është një qetësues natyral i dhimbjes.

Të gjithë e dimë që përqafimet na bëjnë të ndjehemi mirë. Megjithatë, studimet e fundit kanë treguar se oksitocina (substance në tru që krijon ndjenjën e qetësisë dhe afërsisë) e lëshuar gjatë një përqafimi prej 10-20 sekondash mund të luftojë në mënyrë efektive dhimbjen, veçanërisht dhimbjet e kokës.

Për më tepër, vetëm shikimi i një fotografie të të dashurit tuaj rrit pragun tuaj të nivelit të dhimbjes dhe zvogëlon dhimbjen (në 40% në raste të moderuara dhe 15% në të rënda). Truri ynë e lidh imazhin e partnerit tonë me një shpërqendrim të këndshëm që e bën çdo lloj dhimbje më të durueshme, duke vepruar kështu si një analgjezik.

Dashuria kujdeset për zemrën tuaj

Studimet tregojnë se të shprehurit e dashurisë ulin rrahjet e zemrës tuaj në gjysmë. Kjo është edhe më efektive në situata stresuese dhe zvogëlon rrezikun e problemeve të zemrës në planin afatgjatë.

Përveç kësaj, oksitocina – e njohur si hormoni i dashurisë dhe që besohet të jetë një nga molekulat më të mahnitshme në botë – zvogëlon stresin, ul presionin e gjakut, zvogëlon ankthin e rregullt dhe shoqëror, rrit vetëvlerësimin dhe na ndihmon të shmangim dhe luftojmë depresionin.

Dashuria ndihmon trupin tuaj të luftojë sëmundjen.

Gjestet e lidhura me dashurinë, nga mbajtja e duarve te aktiviteti seksual, rrisin prodhimin e endorfinave të cilat nga ana tjetër, rrisin sistemin tonë imunitar.

Në mënyrë të ngjashme, njerëzit me gjendje fizike që ndihen të dashur kanë një përgjigje shumë më të mirë ndaj trajtimit dhe një motivim më të fortë për të luftuar sëmundjet.

Dashuria trajton pagjumësinë.

Hormonet e dashurisë (oksitocina dhe endorfina) pengojnë çlirimin e kortizolit, i cili është hormoni përgjegjës për stresin dhe kthehet, ato natyrshëm nxisin pushim më të mirë. Gjithashtu, “rikonfigurimi hormonal” i të bërit dashuri është provuar shkencërisht se është një nga trajtimet më efikase për një gjumë të mirë.

Dashuria promovon jetëgjatësinë.

Sondazhet tregojnë se njerëzit në marrëdhënie kuptimplota, veçanërisht në martesë, ndihen më të shëndetshëm dhe përfitojnë nga një mënyrë jetese e shëndoshë (përfshirë zgjedhjet e ushqimit, vaktet e rregullta, pushimin më të mirë, më pak stres etj.).

Si përfundim, sot e çdo ditë tjetër të jetës suaj dashuroni pafund! /Insajderi.com