Ndalimi i cigareve elektronike mund të bëjë më shumë dëme se dobi

Ndalimi i shitjes së cigareve elektronike në SHBA është i kuptueshëm, por nuk është një zgjidhje e mirë afatgjatë për shumë arsye, shkruan New York Times, duke argumentuar se një masë e tillë nuk garanton që të rinjtë do të ndalojnë përdorimin e cigareve elektronike.

Ndalimi i cigareve elektronike mund të bëjë më shumë dëme se dobi

Vlerësohet se masa do të detyrojë pothuajse me siguri 11 milionë amerikanë të rritur që tashmë përdorin cigare elektronike  për të zgjedhur midis cigareve tradicionale, të cilat janë akoma të disponueshme, megjithëse janë më të dëmshme sesa cigarja elektronike dhe produktet në tregun e zi.

“Për shkak se cigaret e paligjshme elektronike janë shkaku i sëmundjes së mushkërive ‘misterioze” të shkaktuar nga produktet e’ tregut të zi ‘, ndalimi do ta bëjë krizën më të madhe se kriza,” shkruan gazeta.

Me këtë rast, rekomandohen një numër masash për t’i bërë alternative një agjent për zvogëlimin e dëmit për duhanpirësit e rritur. Por për të arritur këtë, nevojiten hulumtime mbi bazën e të cilave do të miratohet rregullorja cilësore e shtetit.

Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave (FDA) vetëm tani po prezanton rregulla për komercializimin e produkteve alternative.

Deri më tani, kjo është bërë në baza vullnetare, kështu që procedura u respektua  vetëm nga Philip Morris, i cili priti dy vjet që FDA të rishikojë analizat e tyre shkencore në lidhje me IQOS (e cila nuk është një cigare elektronike, por një pajisje ngrohëse dhe jo që e djeg duhanin e vërtetë) para se të tregtojnë atë produkt.

Produktet e “Pritjes” më pas patën avantazhin e komercializimit pa vendosur procedura, dhe tani që FDA po u kërkon të gjithëve të kalojnë në të njëjtin proces, rezulton se IQOS është alternativa e vetme në të dy kategoritë, me miratimin zyrtar nga FDA të mbështetet në të tregut.

Në atë miratim, FDA thotë, ndër të tjera, se “pas një analize rigoroze të argumentimit të bazuar në shkencë, IQOS mund të gjendet në tregun amerikan, dhe një nga arsyet është se prodhon nivele më të ulëta të disa toksinave sesa cigare që djeg duhanin”.

Drejtori i përgjithshëm i Philip Morris, Andre Kalancopulos, duke komentuar debatin aktual në SHBA, tha për New York Times se teknologjitë si cigaret elektronike dhe produkte të ngjashme “mund të zvogëlojnë në mënyrë dramatike numrin e duhanpirësve, një mundësi e shekullit”.

Ai shtoi se mundësia “nuk duhet të përdoret në kurriz të rinisë” dhe se është e qartë se në SHBA është “e nevojshme të vendosen gjërat në një mënyrë tjetër”.

“Një dialog i matur, i qytetëruar i bazuar në fakte, shkencë dhe kornizën ekzistuese rregullatore, në vend se emocione, frikë dhe përhapje të dyshimeve, mund të ndihmojë në shfrytëzimin e mundësisë,” tha Kalancopulos.

Ajo që u pajtuan  bashkëbiseduesit e New York Times, si dhe ekspertë të shumtë, ishte se një ndalim i tillë nuk mund të arrihet.