Ndryshimi i klimës po shkakton sezonin e hershëm të polenit

Ndryshimi i klimës po shkakton sezonin e hershëm të polenit

Kur Dr. Stanley Fineman nisi punën si alergolog në Atlanta, ai u tha pacientëve që ata duhet të fillonin të merrnin ilaçet e tyre dhe të përgatiteshin për sulmin e sezonit të polenit rreth Ditës së Shën Patrikut. Kjo ishte rreth 40 vjet më parë. Tani ai u thotë atyre që të fillojnë rreth Ditës së Shën Valentinit, shkruan Fox News, transmeton Insajderi.

Në të gjithë Shtetet e Bashkuara dhe Kanada, sezoni i polenit po fillon 20 ditë më herët dhe ngarkesat e polenit janë 21% më të larta që nga viti 1990 dhe një pjesë e madhe e kësaj është për shkak të ngrohjes globale, thotë një studim i ri në revistën “Procedurat e Akademive Kombëtare të Shkencave”.

Ndërsa studime të tjera kanë treguar se sezoni i alergjive në Amerikën e Veriut bëhet gjithnjë e më i keq, këto janë të dhënat më gjithëpërfshirëse me 60 stacione raportuese dhe të parat që bëjnë llogaritjet e kërkuara dhe të hollësishme që mund t’i atribuojnë ato që po ndodhin me ndryshimin e klimës të shkaktuar nga njerëzit, thanë ekspertët. /Insajderi.com