Ne nuk jemi në dijeni të saj por për të tjerët është acaruese – Pse gërhasim?

Ne nuk jemi në dijeni të saj por për të tjerët është acaruese – Pse gërhasim?

Gërhitja është tingulli i ngjirur ose i ashpër që ndodh kur ajri kalon nëpër indet e relaksuara në fytin tuaj, duke bërë që indet të dridhen ndërsa merrni frymë. Gati të gjithë gërhijnë herë pas here, por për disa njerëz mund të jetë një problem kronik. Ndonjëherë mund të tregojë edhe një gjendje të rëndë shëndetësore. Përveç kësaj, gërhitja mund të jetë një shqetësim për partnerin tuaj.

Snores GIFs - Get the best GIF on GIPHY

Ndryshimet e stilit të jetës, të tilla si humbja e peshës, shmangia e alkoolit afër gjumit ose gjumi në krah, mund të ndihmojnë në ndalimin e gërhitjes.

Gërhitja mund të shkaktohet nga një numër faktorësh, të tilla si anatomia e gojës dhe sinuseve tuaja, konsumi i alkoolit, alergjitë, ftohja dhe pesha juaj.

Kur dremitni dhe përparoni nga një gjumë i lehtë në një gjumë të thellë, muskujt në çatinë e gojës tuaj (qiellza e butë), gjuha dhe fyti relaksohen. Indet në fytin tuaj mund të relaksohen mjaftueshëm sa ato bllokojnë pjesërisht rrugët e frymëmarrjes dhe dridhen.

Sa më e ngushtë të jetë rruga e ajrit, aq më e fuqishme bëhet rrjedha e tij. Kjo rrit dridhjet e indeve, gjë që bën që gërhitja juaj të rritet më fort.

Kushtet e mëposhtme mund të ndikojnë në rrugët e frymëmarrjes dhe të shkaktojnë gërhitje:

Anatomia e gojës tuaj. Pasja e një qiellze të butë dhe të trashë mund të ngushtojë rrugët e frymëmarrjes. Njerëzit me mbipeshë mund të kenë indet shtesë në pjesën e pasme të fytit që mund të ngushtojnë rrugët e tyre të frymëmarrjes. Po kështu, nëse pjesa trekëndore e indit që varet nga qielli i butë (uvula) është e zgjatur, rrjedha e ajrit mund të pengohet dhe dridhja të rritet.

Konsumi i alkoolit. Gërhitja gjithashtu mund të sjellë duke konsumuar shumë alkool para gjumit. Alkooli relakson muskujt e fytit dhe zvogëlon mbrojtjen tuaj natyrore kundër bllokimit të rrugëve të frymëmarrjes.

Problemet e hundës. Mbingarkesa kronike e hundës ose një ndarje e shtrembër midis vrimave të hundës (ndarja e devijuar e hundës) mund të kontribuojë në gërhitjen tuaj.

Mungesa e gjumit. Mos gjumi i mjaftueshëm mund të çojë në relaksim të mëtejshëm të fytit.

Pozicioni i gjumit. Gërhitja është zakonisht më e shpeshtë dhe më e lartë kur fle në shpinë pasi efekti i gravitetit në fyt ngushton rrugët e frymëmarrjes. /Insajderi.com

Burimi: Mayo Clinic