Nemonte Nenquimo: Udhëheqësja indiane që konsiderohet ‘heroinë e mjedisit’

Nemonte Nenquimo: Udhëheqësja indiane që konsiderohet ‘heroinë e mjedisit’

Një udhëheqës vendas nga Amazona Ekuadoriane është një nga fituesit e çmimit mjedisor Goldman, për aktivizëm.

Nemonte Nenquimo u zgjodh për suksesin e saj në mbrojtjen e 500,000 hektarë pyjeve të shiut nga nxjerrja e naftës.

Ajo dhe anëtarët e tjerë të grupit autokton Waorani e çuan qeverinë ekuadoriane në gjyq për planet e saj për të nxjerrë territorin e tyre në shitje.

Fitorja e tyre ligjore e vitit 2019 vendosi një precedent ligjor për të drejtat vendase.

Për Nemonte Nenquimo, mbrojtja e mjedisit nuk ishte një zgjedhje sesa një trashëgimi që ajo vendosi se duhej të vazhdonte.

“Populli Waorani ka qenë gjithmonë mbrojtës, ai ka mbrojtur territorin e tij dhe kulturën e tij për mijëra vjet,” i tha ajo BBC.

Zonja Nenquimo thotë se kur ishte fëmijë, i pëlqente të dëgjonte pleqtë duke treguar histori se si jetonin Waorani përpara se të kontaktoheshin nga misionarët në vitet 1950.

“Gjyshi im ishte një udhëheqës dhe ai mbrojti tokën tonë nga ndërhyrjet e të huajve, ai fjalë për fjalë drejtoi atë mbrojtje duke u përballur me ndërhyrës, shtizë në dorë”.

Zonja Nenquimo thotë se që nga mosha pesë vjeç, ajo u inkurajua nga pleqtë që të bëhej vetë një udhëheqëse./Insajderi.com

BBC News