Nëse përdorni paracetamol rregullisht, këtë duhet ta dini patjetër

Marrja e tepërt e paracetamolit dëmton mëlçinë po aq sa kanceri, paralajmërojnë ekspertët.

Nëse përdorni paracetamol rregullisht, këtë duhet ta dini patjetër

Studimi i ri pretendon se vetë-administrimi i paracetamolit mund të jetë po aq i rrezikshëm sa kanceri në funksionin e mëlçisë, njofton Insajderi.

Shkencëtarët kanë zbuluar se si qetësuesit e zakonshëm shkaktojnë dëme në organin jetësor të trupit, në krahasim me cirrozën dhe hepatitin.

Dozat e tepërta të ilaçit – që mund ta gjeni edhe si Tylenol – konsiderohet të jetë shkaku kryesor i dështimit akut të mëlçisë në botën perëndimore.

Ky zbulim mund të çojë në zhvillimin e alternativave më të sigurta, ekspertët besojnë.

Studiuesit në “Universitetin e Edinburgut” studiuan ndikimin e paracetamolit në qelizat e mëlçisë në indet e njeriut dhe miut.

Ata zbuluan se paracetamoli mund të dëmtojë mëlçinë duke dëmtuar lidhjet strukturore jetësore midis qelizave ngjitur në organ.

Kur këto lidhje të murit qelizor – të njohura si kryqëzime të ngushta – prishen, struktura e indit të mëlçisë dëmtohet, qelizat nuk janë në gjendje të funksionojnë siç duhet dhe ato mund të vdesin.

Ky lloj i dëmtimit të qelizave shihet të ndodhë në gjendje të mëlçisë përfshirë hepatitin, cirrozën dhe kancerin, por deri më tani nuk ishte i lidhur me toksicitetin e paracetamolit.

Studimi, duke përfshirë studiues nga Universitetet e Edinburgut dhe Oslo dhe Shërbimin Kombëtar Skocez të Transfuzionit të Gjakut, u botua në Raportet Shkencore. /Insajderi.com