Nga e kanë origjinën disa nga simbolet më të përdorura në botë?

Nga e kanë origjinën disa nga simbolet më të përdorura në botë?

Çdo ditë, hasim një mori simbolesh dhe shenjash. Por pak njerëz e dinë se nga vijnë shumica e tyre.

Bright Side ka grumbulluar disa prej tyre duke shqyrtuar edhe origjinën, transmeton Insajderi.

Pikëpyetja

Në latinisht, fjala “questio” vendosej në fund të fjalive për të treguar një pyetje. Për të kursyer hapësirë, kjo u shkurtua në “qo”, dhe më vonë “o” u vendos nën “q”. “Q” u bë një formë grepi, dhe “o” thjesht një pikë.

Shigjeta

Simboli i shigjetës është nga Greqia antike: është përdorur për të treguar një drejtim të veçantë.

Shenja e dollarit

Ekzistojnë disa ide se nga ka ardhur ky simbol:

  • Në Mesjetë, monedha më e popullarizuar ishte reale Spanjolle, e shënuar si “PS”. Përfundimisht, vetëm vija vertikale e “P” mbeti, e shkruar mbi “S.”
  • “S” është stemë spanjolle.
  • Gjatë epokës koloniale, spanjollët shënuan shufrat e arit me një “S.” Pas mbërritjes, “S” u shënua me një vijë vertikale, dhe një vijë tjetër vertikale nëse kthehej mbrapsht.

Pikëçuditja

Ky simbol ndoshta vjen nga fjala latine “exclamatio”, e vendosur në fund të fjalive për të shprehur gëzim. Shkurtohej në “I” dhe “O”, të shkruara njëra mbi tjetrën. Kjo përfundimisht u bë “!” përdoret sot.

Simboli infinit

Ajo u përdor për herë të parë nga John Wallis në 1655, megjithëse askush nuk e di se çfarë e frymëzoi dizajnin e saj. Disa mendojnë se rrjedh nga letra greke omega (ω); të tjerët mendojnë se ajo erdhi nga numri romak për 1.000: “CIƆ” ose “CƆ”.

Simboli i përqindjes

Fjala “përqind” vjen nga latinishtja ” per centum” (“nga njëqind”). Kjo u bë “për qind”, pastaj “për 100”, “p cento” dhe më vonë “pc-о”. “pc” gradualisht u bë simboli “o / o” para se të kthehej në atë që përdorim sot.

Gjesti i paqes

Ky gjest u përdor për herë të parë gjatë Luftës Njëqind Vjetore midis Anglisë dhe Francës kur francezët kërcënuan të prisnin gishtat e shigjetarëve anglezë. Anglezët filluan të ngrenë gishtat në shenjën “V” për ‘victory’ (“fitore”) për të treguar se gishtat ishin akoma në vend.

Gjatë Luftës së Dytë Botërore, Winston Churchill ringjalli gjestin, duke e kthyer atë në një simbol të paqes. /Insajderi.com