Një formë ushtrimi fizik po dëshmon të jetë më efektivi në humbjen afatgjate të peshës

Një formë ushtrimi fizik po dëshmon të jetë më efektivi në humbjen afatgjate të peshës

Ngritja e peshave, e njohur gjithashtu si stërvitje e rezistencës, është praktikuar për shekuj me radhë si një mënyrë për ndërtimin e forcës muskulore.

Hulumtimet tregojnë se stërvitja e rezistencës, pavarësisht nëse bëhet përmes peshës trupore, brezeve të rezistencës ose makinerive, shtangë dore ose pesha të lira, jo vetëm që na ndihmon të ndërtojmë forcë, por gjithashtu përmirëson madhësinë e muskujve dhe mund të ndihmojë në luftimin e humbjes së muskujve në lidhje me moshën, njofton Insajderi.

Kohët e fundit është bërë e njohur në mesin e atyre që kërkojnë të humbin peshë. Ndërsa ushtrime të tilla si vrapimi dhe çiklizmi janë me të vërtetë efektive për zvogëlimin e dhjamit në trup, këto aktivitete mund të ulin në të njëjtën kohë madhësinë e muskujve, duke çuar në muskuj më të dobët dhe humbje më të madhe të perceptuar të peshës, pasi muskujt janë më të dendur se yndyra.

Por ndryshe nga ushtrimet e rezistencës, provat tregojnë se trajnimi me pesha jo vetëm që ka efekte të dobishme në uljen e dhjamit në trup, por gjithashtu rrit madhësinë dhe forcën e muskujve.

Kjo për shkak se madhësia e muskujve luan një rol të madh në përcaktimin e shkallës metabolike të pushimit (RMR), e cila është sa kalori kërkon trupi juaj për të funksionuar në qetësi. Shkalla metabolike e pushimit përbën 60-75% të shpenzimeve totale të energjisë tek njerëzit që nuk ushtrojnë, dhe yndyra është burimi i preferuar i energjisë i trupit në pushim.

Rritja e madhësisë së muskujve përmes trajnimit të rezistencës rrit RMR, duke rritur ose mbështetur humbjen e dhjamit me kalimin e kohës. Një përmbledhje e 18 studimeve zbuloi se trajnimi i rezistencës ishte efektiv në rritjen e shkallës metabolike të pushimit, ndërsa ushtrimet aerobike dhe ushtrimet e kombinuara aerobike dhe rezistente nuk ishin aq efektive. Sidoqoftë, është gjithashtu e rëndësishme të kontrolloni marrjen e kalorive në mënyrë që të humbni dhjamin. /Insajderi.com

Burimi: Inverse