Një kafe në ditë zvogëlon rrezikun për këtë problem me zemër

Një kafe në ditë zvogëlon rrezikun për këtë problem me zemër

Sikur të kishit nevojë për një arsye tjetër për të shijuar një filxhan të freskët të përgatitur në mëngjes, studimi i ri sugjeron që pirja e vetëm një filxhani kafe në ditë mund të ndihmojë në mbrojtjen e një prej organeve tuaja më thelbësore – zemrën, shkruan Health Line, transmeton Insajderi.

Një analizë e tre studimeve të mëdha të botuara në revistën “American Association Association, Circulation: Heart Failure” zbulon një filxhan kafe me kafeinë çdo ditë shoqërohej me uljen e rrezikut të dështimit të zemrës.

Dështimi i zemrës, goditja në tru dhe sëmundja e arterieve koronare janë të gjitha ndër shkaqet kryesore të vdekjes nga sëmundja e zemrës në botë. Ndërsa ka disa faktorë të njohur rreziku për sëmundjen e zemrës – të tilla si mosha, presioni i lartë i gjakut dhe pirja e duhanit – shumë të tjerë mbeten të panjohur.

Në studimin e tretë, Rreziku i Aterosklerozës në Studimin e Komuniteteve, rreziku i dështimit të zemrës ishte 30% më i ulët tek njerëzit që pinin të paktën dy filxhanë kafe në ditë.

Mjaft interesante, kafeja pa kafeinë me sa duket kishte efektin e kundërt në rrezikun e dështimit të zemrës, siç tregohet në studimin e Farmingham Health; pjesëmarrësit të cilët raportuan se pinin kafe të dekafeinuar përjetuan një rrezik në rritje të dështimit të zemrës.

Me pak fjalë, një kafe në ditë nuk do të ju bëjë – përveç nëse specifikohet ndryshe nga mjeku juaj. /Insajderi.com