Për vite të tëra gjyshet dhe nënat tona na e kanë thënë – ky studim e vërteton

Për vite të tëra gjyshet dhe nënat tona na e kanë thënë – ky studim e vërteton

Bëhet fjalë për mjaltin! Gjyshet dhe nënat tona, sa herë na kanë dëgjuar të kollitemi, me vrap kanë gjetur kavanozin e mjaltit për të trajtuar problemin tonë.

Mjalti mund të jetë një trajtim më i mirë për kollat dhe ftohjet sesa ilaçet pa recetë, ka gjetur një studim i ri, shkruan CNN, transmeton Insajderi.

Studiuesit thanë që mjalti ishte më efektiv në lehtësimin e simptomave të sëmundjeve të ftohta dhe të ngjashme me gripin sesa ilaçet e zakonshme tregtare, dhe mund të sigurojë një alternativë më të sigurt, më të lirë dhe më të disponueshme se antibiotikët.

“Mjalti ishte superior ndaj kujdesit të zakonshëm për përmirësimin e simptomave të infeksioneve të traktit të sipërm respirator”, shkruajë fizicientët nga Shkolla Mjekësore e Universitetit të Oksfordit dhe Departamenti i Shkencave Shëndetësore të Kujdesit Parësor të Nuffield, në revistën BMJ Evidence-based Medicine.

Ata inkurajuan mjekët që të konsiderojnë rekomandimin e tyre tek pacientët në vend të përshkrimit të antibiotikëve, të cilat mund të shkaktojnë efekte anësore dhe të çojnë në rezistencë ndaj antibiotikëve gjatë përdorimit të tepërt.

Mjalti është përdorur prej kohësh si ilaç shtëpiak për kollat, por efektiviteti i tij në trajtimin e sëmundjeve të zakonshme nuk është hulumtuar shumë.

Studimet kanë treguar se është efektive kundër dhjetëra llojeve, duke përfshirë E. coli dhe salmonelën.

Një lloj specifik i mjaltit nga Zelanda e Re, e quajtur manuka, dhe mjalti tualang Malajzia është treguar që luftojnë bakteret tretëse përgjegjëse për ulcerat peptike, H. pylori.

Dhe një studim tjetër i 139 fëmijëve zbuloi se mjalti bëri një punë më të mirë për të lehtësuar kollën e natës dhe përmirësimin e gjumit. /Insajderi.com