Pesë gjëra të reja që mësuam për COVID-19 muajin e fundit

Pesë gjëra të reja që mësuam për COVID-19 muajin e fundit

Ajo që dimë për COVID-19 duket se ndryshon nga minuta në minutë.

Është e kuptueshme, duke pasur parasysh shkallën masive të pandemisë globale. Tani për tani, ka më shumë se 85 milionë raste të njohura në të gjithë botën dhe rastet vijojnë të rriten. Virusi është gjithashtu relativisht i ri në botën mjekësore, kështu që studiuesit po mësojnë gjëra të reja gjatë gjithë kohës, shkruan Huffington Post, transmeton Insajderi.

Sasia e informacionit është marramendëse. Është e vështirë të qëndrojmë të përditësuar, çfarë është një mit dhe çfarë udhëzimi duhet të ndjekim. Më poshtë mund të lexoni pesë nga gjërat më të rëndësishme të reja që kemi mësuar në lidhje me COVID-19 në dhjetorin e vitit që lamë pas.

  1. Variante të reja, më ngjitëse po qarkullojnë.

Ishte një lajm i madh muajin e kaluar kur zyrtarët e shëndetësisë identifikuan një lloj të ri dhe dukshëm më ngjitës të virusit SARS-CoV-2 në Mbretërinë e Bashkuar. Ka prova se varianti i ri në MB (emri zyrtar është B.1.1.7) është përhapur gjerësisht, dhe tani është i pranishëm edhe në Shtetet e Bashkuara.

Ka shumë të panjohura në këtë pikë, por duket qartë se lloji i Mbretërisë së Bashkuar është më ngjitës sesa forma standarde e virusit (56% më e transmetueshme, sipas studimit paraprak nga Britania e Madhe).

  1. Reagimet alergjike ndaj vaksinës janë të mundshme – por rreziku është i ulët.

Ndërsa vaksinat COVID-19 filluan të shpërndaheshin ngadalë muajin e kaluar, u shfaqën raporte për njerëzit që përjetuan reaksione alergjike si ndaj opsioneve Pfizer / BioNTech ashtu edhe Moderna.

Disa reagime kanë qenë të ashpra, me disa individë rreth ShBA-së që kanë përjetuar anafilaksi. Por CDC thotë se është njoftuar gjithashtu për raportet e individëve që përjetojnë reagime më të lehta.

Ekspertët theksojnë se reagime të tilla janë të rralla.

  1. Njerëzit që vaksinohen mund të jenë akoma bartës të infeksionit.

Provat kërkimore zakonisht tregojnë nëse vaksinimi parandalon individët nga përhapja e virusit tek të tjerët, por duke pasur parasysh ritmin jashtëzakonisht të shpejtë të zhvillimit të vaksinave vitin e kaluar, kjo mbetet e paqartë.

Pyetja ka implikime mjaft domethënëse për aftësinë tonë kolektive për të frenuar transmetimin, sepse nëse vaksina ndalon njerëzit të përhapin virusin tek të tjerët, ka të ngjarë që të marrim imunietin e tufës shumë më shpejt sesa nëse vetëm parandalon individin e vaksinuar të zhvillojë vetë simptoma.

  1. Gratë shtatzëna dhe gji-dhënëse duhet të vaksinohen.

Në dhjetor, “American College of Obstetricians and Gynecologists” dha udhëzimet e para zyrtare në lidhje me vaksinimin COVID-19 për gratë që janë shtatzënë ose ushqejnë me gji, duke arritur në përfundimin se ato duhet të vaksinohen (nëse kualifikohen ndryshe).

ACOG thotë se gratë duhet të kenë absolutisht mundësi për të gjithë informacionin që disponojnë për sigurinë e vaksinave në shtatzëni (përsëri, në këtë pikë, jo shumë) dhe se ato duhet të inkurajohen të flasin me mjekët për mundësitë e tyre.

Me fjalë të tjera, nuk duhet të ketë pengesa shtesë për gratë shtatzëna që duan të vaksinohen.

  1. Virusi mund të jetë në gjendje të hyjë direkt në tru.

Ndërsa shumë nga ato që mësuam për COVID-19 në dhjetor përqendroheshin rreth vaksinimit, ka ende shumë hulumtime që synojnë në kuptojnë si funksionon saktësisht virusi.

Një studim shumë i mëhershëm i kafshëve i botuar në revistën “Nature Neuroscience” zbuloi se proteina spike e virusit është në gjendje të kalojë pengesën e gjakut në tru – duke sugjeruar që virusi në tërësi mund të jetë në gjendje ta bëjë këtë gjithashtu.

Por edhe nëse nuk mundet, studimi mund të ofrojë disa shpjegime pse njerëzit e infektuar me COVID-19 përjetojnë një sërë simptomash neurologjike, duke përfshirë mjegullën e trurit, ose “demencën COVID”.

Kur proteinat e virusit  kalojnë barrierën gjysmë të depërtueshme që mbron trurin nga pushtuesit e jashtëm, ato më pas mund të qarkullojnë lirshëm brenda trurit, duke i hedhur gjërat jashtë ekuilibrit.

Dhe në përgjithësi, ajo pasqyron një kuptim se sa i gjerë mund të jetë ndikimi i COVID-19. Nuk synon thjesht mushkëritë; mund të ndikojë praktikisht në të gjitha organet në trup. /Insajderi.com