Po, ankthi mund të ndikojë në kujtesën tuaj

Po, ankthi mund të ndikojë në kujtesën tuaj

Çrregullimet ankthit provokojnë ndjenja të forta, të vazhdueshme shqetësimi dhe frike, shpesh për gjëra dhe situata që nuk mund t’i ndryshoni ose kontrolloni, shkruan Health Line, transmeton Insajderi.

Me ankth, ju mund ta gjeni veten të mbërthyer në një cikël nervozizmi dhe shqetësimi, të paaftë për të ndaluar drejtimin mendor përmes rezultateve të frikshme të mundshme. Ky lak ankthi mund të marrë shumë energji mendore.

Shumë njerëz zbulojnë se kjo gjendje e stresit dhe mbikëqyrjes pothuajse konstante u bën dëm kujtesës së tyre.

Humbja e kujtesës në lidhje me ankthin mund të çojë në më shumë ankth sepse personat:

  • nuk janë në gjendje të kujtojnë detajet kryesore në punë ose shkollë
  • harrojnë gjërat, si ditëlindjet dhe ngjarje të tjera të rëndësishme, duke çuar në tension ose konflikt në marrëdhëniet personale
  • kanë vështirësi të mbajtjes në mend gjërat, si drejtimin e automjetit, prindërit ose gatimin.

Si ndikon ankthi në kujtesën tuaj?

Nivele të ngritura të kortizolit

Ky hormon ka disa funksione të rëndësishme, dhe sasia e duhur madje mund t’ju ndihmojë të formoni kujtime. Kjo mund të ndihmojë në shpjegimin pse ankthi i lehtë mund të ndihmojë në përmirësimin e kujtesës.

Nga ana tjetër, shumë kortizol mund të ketë efektin e kundërt. Njerëzit me ankth kronik ose të rëndë kanë tendencë të kenë nivele më të larta të kortizolit, gjë që ka kuptim duke marrë parasysh se ankthi përfshin shqetësim ekstrem, të shpeshtë për kërcënime të mundshme.

Mungesa e gjumit.

Ankthi mund ta bëjë atë të vështirë të bëni një gjumë të mjaftueshëm dhe të qetë. Nëse nuk jeni shtrirë zgjuar, duke riprodhuar një lak mendimesh të shqetësuara, mund të zgjoheni shpesh ose të keni ëndrra shqetësuese.

Disa netë me gjumë të dobët mund t’ju lënë të ndiheni të mjegullt, të shpërqendruar dhe të paaftë të përqendroheni, megjithëse ndoshta nuk do të përjetoni ndonjë ndikim të madh shëndetësor.

Gjumi i çrregullt mund të ketë pasoja të rënda shëndetësore, përfshirë humbjen e kujtesës. Kjo është për shkak se gjumi është thelbësor për të dy burimet e besueshme të kujtesës dhe funksionin e përgjithshëm të trurit. /Insajderi.com