Prindërit e vajzave kanë më shumë të ngjarë të divorcohen sesa prindërit që kanë djem

Prindërit e vajzave kanë më shumë të ngjarë të divorcohen sesa prindërit që kanë djem

Studiuesit e kanë ditur për ca kohë tani, bazuar në të dhënat e regjistrimit, se çiftet e martuara me një vajzë të parëlindur kishin më shumë të ngjarë të divorcoheshin sesa ato me një djalë të parëlindur.

Gjatë viteve, mjaft shkencëtarë dhe akademikë janë përpjekur të shpjegojnë pse mund të ketë një marrëdhënie midis gjinisë së një fëmije dhe gjasave që prindërit e tij ose saj të divorcohen.

Një studim i ri nga Universiteti Duke thotë se arsyeja ka të bëjë më pak me vajzat dhe më shumë me gjendjen e një martese para lindjes së një fëmije. Studimi thotë se një martesë e tensionuar ka më shumë të ngjarë të çojë në lindjen e një vajze pasi që embrionet femra kanë më shumë të ngjarë të mbijetojnë një shtatzëni stresuese sesa ato mashkullore, sipas Time, njofton Insajderi.

Në vitin 2003, sipas ABC News, studiuesit zbuluan se çiftet me një vajzë të parëlindur ishin pesë për qind më të rrezikuar për divorc sesa çiftet me një djalë të parëlindur. Kur çiftet kishin deri në tre vajza, atëherë ata ishin 10 për qind më të rrezikuar për t’u divorcuar.

Meqenëse ato statistika janë marrë nga të dhënat e regjistrimit të tre milionë të rriturve, fenomeni nuk mund të hidhet poshtë si një anomali e thjeshtë statistikore.

Gjatë viteve, studiuesit kanë ofruar shpjegime të ndryshme për fenomenin. Disa pretenduan se baballarët kishin më shumë të ngjarë të qëndronin në një martesë që dha një djalë sepse nuk donin që djemtë e tyre të mbeteshin pa një model mashkullor.

Të tjerë pretenduan se vajzat u ofronin më shumë mbështetje nënave që ishin në martesa stresuese, duke u dhënë atyre nënave sistemin e mbështetjes që të dilnin nga një martesë e palumtur.

Shpjegimi fillon para lindjes.

Sipas një studimi nga Universiteti Duke, megjithatë, shpjegimi i vërtetë mund të ketë të bëjë më shumë me atë që ndodh para se të lindë fëmija i parë. Në vend që vajzat të shkaktojnë stres martesor, e kundërta mund të jetë e vërtetë: stresi martesor ka më shumë të ngjarë të çojë në lindjen e një vajze.

Studiuesit pretendojnë se gratë që raportuan të ishin në marrëdhënie me shumë stres ka më shumë të ngjarë të lindin më vonë vajza. Meqenëse martesa të tilla tashmë vuanin, ato gjithashtu kishin më shumë të ngjarë të përfundonin në divorc më pas.

Arsyeja që martesat me stres të lartë çojnë në më shumë lindje femra mund të jetë thjesht për shkak të të ashtuquajturës “përparësi e mbijetesës së grave”. Dihet prej kohësh që meshkujt vuajnë një shkallë më të lartë të vdekshmërisë gjatë gjithë jetës; tani, studiuesit po thonë se ai avantazh mund të zbatohet edhe para lindjes, me embrione femërore më të afta për të mbijetuar një shtatzëni stresuese sesa një embrion mashkullor. /Injsaderi.com