Pse idetë më të mira na vijnë teksa bëjmë dush?

Pse idetë më të mira na vijnë teksa bëjmë dush?

Nëse keni pasur ndonjëherë momentet tuaja më të ndritshme ‘eureka’ ndërsa bëni dush, nuk jeni vetëm.

Një artikull në “Bright Side” rendit edhe arsyet pse kjo vazhdon të ndodhë, transmeton Insajderi.

Idetë më të mira na vijnë atëherë kur nuk jemi duke menduar.

Idetë më domethënëse dhe që ndryshojnë jetën mund të vijnë nga të ashtuquajturat “momente dushi” dhe është shkenca që e konfirmon këtë. Një grup studiuesish u dhanë studentëve kolegë lojëra logjike dhe u kërkuan atyre të raportonin nëse i morën përgjigjet e tyre duke menduar zgjidhjen hap pas hapi ose nëse përgjigja thjesht “u erdhi atyre”. Siç doli, ata që zgjidhën saktë problemin nuk ishin ata që u përpoqën ta zgjidhnin atë hap pas hapi.

Dushet rrisin nivelin e dopaminës.

Bërja e dushit është një nga mënyrat më të lehta për të rritur dopaminën – një neurotransmetues përgjegjës për motivimin dhe përqendrimin. Është e rëndësishme për kujtesën tuaj dhe funksionin e trurit dhe madje rregullon lëvizjet tuaja të trupit. Dushi në ujë të ftohtë mund të rrisë dopaminën me 250%.

Jeni të relaksuar.

Kur të jemi të relaksuar, ka më shumë të ngjarë që ta kthejmë vëmendjen tonë dhe të dalim me ide të zgjuara. Banja ose dushi mund të ulë stresin dhe ankthin, t’ju qetësojë dhe idetë tuaja të lulëzojnë.

Një shpërqendrim i vogël është i mirë për kreativitet.

Ndërsa përqendrimi intensiv është i rëndësishëm për punën, një shpërqendrim i butë mund të “rifreskojë” trurin tuaj dhe të ndihmojë imagjinatën tuaj të tërhiqet. Dushi është një shembull i përsosur se si mund ta kalojmë vëmendjen tonë nga një aktivitet në tjetrin. Shpërqendrimi mund t’i japë trurit tonë një “pushim” dhe ne mund të punojmë për një problem në mënyrë më kreative.

Ju jeni më kreativ kur jeni i përgjumur.

Ju ndoshta jeni mësuar të bëni dush herët në mëngjes kur jeni gjysmë i fjetur, ose vonë në mbrëmje kur mezi prisni të shkoni në shtrat. Ju mund të mendoni se kur jeni të lodhur, nuk ka gjasa të dilni me ndonjë ide inovative, por shkenca vërteton se mjegulla e trurit në të vërtetë mund të rritë krijimtarinë tuaj. Studiuesit kanë zbuluar se ne përdorim të menduarit më krijues kur jemi të lodhur. Pra, nëse jeni një buf nate, mund të jeni më kreativ herët në mëngjes. /Insajderi.com