Pse na dalin puçrra në periudha stresuese?

Pse na dalin puçrra në periudha stresuese?

Stresi kronik, i vazhdueshëm është shkaktari kryesor për faktorët që kontribuojnë në zhvillimin e puçrrave. Kërkimet kanë treguar se puçrrat janë të lidhura në mënyrë të konsiderueshme me nivelet e brendshme të stresit dhe se stresi kronik mund të përkeqësojë puçërrimin e lëkurës. Pse ndodh kjo?

Stresi kronik rrit nivelet e hormoneve të lidhura me stresin siç është kortizoli dhe dërgon gjëndrat dhjamore (vajore) të lëkurës në mbingarkesë, e cila përzihet me qelizat e vdekura të lëkurës dhe bakteret që shkaktojnë puçrra. Lëkura e të rriturve është më e prirur për grumbullimin e qelizave të vdekura të lëkurës sepse qarkullimi natyral i qelizave ngadalësohet me kalimin e kohës.

Kur lëkura është e stresuar, ajo gjithashtu humbet disa nga aftësitë e saj për të mbrojtur veten sepse pengesa e saj kompromentohet. Për të rriturit, kjo mund të çojë në komplikime të mëtejshme, të tilla si inflamacion dhe shenja të parakohshme të plakjes së lëkurës. Stresi dëmton kolagjenin, duke shkaktuar rrudha. Kortizoli ul prodhimin natyror të acidit hilauronik, i cili dehidraton lëkurën dhe rrit pamjen e rrudhave të holla. Dehidrimi gjithashtu nxit edhe më shumë prodhim të sebumit të tepërt, i cili krijon terren të përsosur për bakteret që shkaktojnë puçrra. /Insajderi.com

Burimi: Health Line