Pse njëra anë e fytyrës na duket gjithnjë më tërheqëse?

Pse njëra anë e fytyrës na duket gjithnjë më tërheqëse?

E keni vërejtur, që sa herë bëni gati për foto, kujdeseni që të keni mundësinë të shfaqni anën tuaj të mirë? Në fakt, kjo bëhet si një instinkt sa herë që pozojmë para aparatit.

Annukka Lindell, një profesoreshë  e neuropsikologjisë në Universitetin “La Trobe” në Melburn, ka zbuluar se shumica e personave që bëjnë selfie preferojnë të tregojnë anën e majtë në fotografi. Ajo analizoi 2,000 selfie në Instagram për të kuptuar pse ne e perceptojmë këtë anë të fytyrës si më të këndshme.

Ne preferojmë anën tonë të majtë në selfie

Why One Side of Your Face Is More Attractive Than the Other, According to a Study

Studiuesja ka zbuluar se njerëzit gjithashtu preferojnë të tregojnë anën e tyre të majtë kur bëjnë selfie  në pasqyre. Kur një pozon para një pasqyre dhe bën një foto të reflektimit të tyre, ata zakonisht tregojnë faqen e tyre të djathtë. Ndërsa pasqyra kthehet majtas dhe djathtas, një preferencë e djathtë e faqes për selfie pasqyre do të thotë që personi pozoi me faqen e tij të majtë para pasqyrës.

Artistët zakonisht pikturojnë portrete që tregojnë profilin e majtë të njerëzve.

Why One Side of Your Face Is More Attractive Than the Other, According to a Study

Portrete të pikturuara të të tjerëve tregojnë të njëjtën paragjykim asimetrik: njerëzit favorizojnë faqen e tyre të majtë. Lindell beson se mund të pasqyrojë vullnetin e pavetëdijshëm të një personi për të treguar faqen e tij të majtë më tërheqëse.

Ana jonë e majtë tregon më shumë emocione.

Why One Side of Your Face Is More Attractive Than the Other, According to a Study

Studimet sugjerojnë që ana e majtë e fytyrës është më shprehëse emocionalisht. Kjo mund të shpjegohet me mënyrën se si përpunohen ndjenjat në tru. Ana e djathtë e trurit që kontrollon muskujt në anën e majtë të trupit është mbizotëruese e emocioneve.

Kjo është arsyeja pse njerëzit intuitivisht tregojnë anën e majtë kur u kërkohet të pozojnë për një foto emocionale, dhe faqen e djathtë kur pozojnë për një foto që fsheh ndjenjat e tyre. /Insajderi.com

Burimi: Bright Side