Pse qajmë kur jemi të zemëruar?

Pse qajmë kur jemi të zemëruar?

Ju nuk mund ta besoni atë që po dëgjoni. Është e padrejtë; është e pavërtetë Ju hapni gojën për të folur lart, fytyra juaj skuqet, fyti juaj ngushtohet… dhe ndjeni goditje të lotëve të tërbuar.

Pse vazhdon të ndodhë kjo? Pse qan kur ajo që në të vërtetë ndjen është tërbim?

Çfarë i shkakton lotët kur jemi të zemëruar?

Arsyeja më e menjëhershme e lotëve të zemëruar është ndoshta se ndiheni të lënduar, të zënë ngushtë, të tradhtuar ose të trajtuar padrejtësisht. Kur njerëzit përjetojnë padrejtësi, refuzim ose poshtërim, përgjigjja e natyrshme përfshin zemërimin dhe trishtimin – shpesh njëkohësisht, njofton Insajderi.

Qarja e përlotur është një veprimtari unike njerëzore dhe shkencëtarët besojnë se mund të shërbejë një funksion evolucionar: një sinjal shqetësimi që përdoret për të thirrur ndihmë dhe për të provokuar sjellje ndihme tek të tjerët.

E qara çliron oksitocinën dhe prolaktinën

Studiuesit kanë zbuluar se e qara stimulon çlirimin e oksitocinës dhe të prolaktinës, dy kimikate që mund të ulin rrahjet e zemrës tuaj dhe përndryshe ju qetësojnë pas një ngjarjeje stresuese.

Por e qara nuk i shërben gjithmonë një funksioni vetë-ngushëllues.

Nëse keni qarë dhe jeni ngushëlluar, disponimi juaj ka të ngjarë të përmirësohet. Nëse, nga ana tjetër, keni qarë dhe ndiheni të turpëruar ose të zënë ngushtë nga kjo, lotët ndoshta nuk do ta kenë përmirësuar gjendjen tuaj shpirtërore. /Insajderi.com

Burimi: Health Line