Qeni mund të nuhasë një person të pabesë

Qeni mund të nuhasë një person të pabesë

Megjithëse qentë mund të duken pa kuptim duke ndjekur bishtin e tyre, ata janë krijesa inteligjente me vetëdije të lartë shoqërore.

Studimet kanë zbuluar se qentë mund të ndiejnë emocionet njerëzore dhe të bëjnë dallimin midis shprehjeve të lumtura dhe të zemëruara. Ata e përdorin këtë sens për ta konsideruar një person të besueshëm ose jo.

Një studim i botuar në revistën “Animal Cognition” hulumtoi këtë tendencë. Akiko Takaoka i Universitetit të Kiotos në Japoni dhe ekipi i saj testuan 34 qen. Qentë e kuptojnë lehtësisht gjestin me gisht, dhe nëse një pronar tregon një top ose ushqim, qeni do të vrapojë në atë vend për të gjetur se çfarë po tregon pronari.

Në raundin e parë, studiuesit u drejtuan gishtin qenve drejt ushqimit të fshehur në një enë. Gjatë raundit tjetër, ata treguan në një enë të zbrazët, duke mashtruar ata. Kur eksperimentuesit vunë me saktësi një enë me ushqim në raundin e tretë, qentë e injoruan sugjerimin, pasi i kishin konsideruar udhëzues jo të besueshëm.

Takaoka shpjegon se ishte e befasuar që qentë “zhvlerësuan besueshmërinë e një njeriu” kaq shpejt.

“Qentë kanë inteligjencë sociale më të sofistikuar sesa kemi menduar. Kjo inteligjencë sociale evoluoi në mënyrë selektive në historinë e tyre të gjatë të jetës me njerëzit”.

John Bradshaw i Universitetit të Bristol në Mbretërinë e Bashkuar, i cili nuk ishte i përfshirë në hulumtim, komenton studimin, duke thënë se thekson se qentë pëlqejnë gjërat të jenë të parashikueshme.

Kur jeta e tyre bëhet e parregullt, ata kërkojnë një aktivitet tjetër për të bërë. Të qenit vazhdimisht në errësirë për atë që do të ndodhë mund t’i bëjë ata të stresuar, agresivë ose të frikësuar. Kjo është arsyeja pse, shpjegon Bradshaw, “Qentë pronarët e të cilëve nuk janë në përputhje me ta shpesh kanë çrregullime të sjelljes”.

Qentë nuk ndjekin pa mend pa marrë parasysh çfarëdo që u thotë ndonjë person i rastësishëm, thotë Brian Hare i cili është zyrtari kryesor shkencor në “Dognition”.

“Ata vlerësojnë informacionin që ne u japim atyre bazuar pjesërisht në atë se sa i besueshëm është për t’i ndihmuar të përmbushin qëllimet e tyre. Shumë qen të familjes, për shembull, do ta injorojnë gjestin tuaj kur ju tregoni gabim dhe përdorin kujtesën e tyre për të gjetur një ushqim të fshehur”.

A do të thotë kjo se qentë mund të nuhasin vrasës dhe njerëz të këqij? Jo domosdoshmërisht, por mënyra se si një person sillet me një qen mund të thotë shumë për ta.

Nëse takoni dikë me një qen agresiv të pashpjegueshëm, ose këlyshi juaj duket i stresuar rreth një individi të caktuar, mund të jetë një reflektim negativ i karakterit të atij personi. Po kështu, nëse qeni juaj duket se e do dikë për sa duket pa ndonjë arsye, kjo mund të jetë një shenjë e një karakteri të besueshëm. Nevojiten më shumë kërkime për të eksploruar shkallën e vetëdijës shoqërore të qenit, por ky studim është premtues. /Insajderi.com

Burimi: The Hearty Soul