Qent janë shoqëruesit më të vjetër të njerëzve, tregon ADN-ja

Qent janë shoqëruesit më të vjetër të njerëzve, tregon ADN-ja

Një studim i ADN-së së qenit ka treguar se “miku ynë më i mirë” në botën e kafshëve mund të jetë edhe ai më i vjetri.

Analiza zbulon se zbutja e qenve mund të gjurmohet 11,000 vjet, deri në fund të epokës së fundit të akullit.

Kjo konfirmon që qentë ishin zbutur para çdo specie tjetër të njohur.

Shoqëruesit tanë të qenit ishin të përhapur në të gjithë hemisferën veriore në këtë kohë, dhe tashmë ishin ndarë në pesë lloje të ndryshme.

Përkundër zgjerimit të qenve evropianë gjatë epokës koloniale, gjurmët e këtyre racave antike autoktone mbijetojnë sot në Amerikat, Azinë, Afrikën dhe Oqeaninë.

Hulumtimi plotëson disa nga boshllëqet në historinë natyrore të shoqëruesve tanë të ngushtë të kafshëve.

Dr Pontus Skoglund, bashkëautor i studimit dhe drejtues i grupit të laboratorit të Gjenomikës Antike në Institutin Crick të Londrës, tha për BBC Neës: “Qentë janë me të vërtetë unikë për të qenë kjo gjë mjaft e çuditshme nëse e mendoni, kur të gjithë njerëzit ishin ende gjahtarë. mbledhës, ata zbutin atë që është me të vërtetë një mishngrënës i egër, ujqërit janë mjaft të frikshëm në shumë pjesë të botës.

“Pyetja pse njerëzit e bënë atë? Si lindi kjo? Kjo është ajo për të cilën ne jemi të interesuar përfundimisht.”

Në një farë mase, modelet gjenetike të qenve pasqyrojnë ato njerëzore, sepse njerëzit morën shokët e tyre të kafshëve me vete kur lëviznin. Por kishte edhe ndryshime të rëndësishme.

Për shembull, qentë e hershëm evropianë fillimisht ishin të ndryshëm, dukej se kishin origjinë nga dy popullata shumë të dallueshme, njëra kishte lidhje me qentë e Lindjes së Afërt dhe një tjetër me qentë Siberian.

Por në një moment, mbase pas fillimit të epokës së bronzit, një prejardhje e vetme e qenve u përhap gjerësisht dhe zëvendësoi të gjitha popullatat e tjera të qenve në kontinent. Ky model nuk ka asnjë model në modelet gjenetike të njerëzve nga Evropa./Insjaderi.com

BBC News