Rreth botës: Traditat më të veçanta të propozimit për martesë

Rreth botës: Traditat më të veçanta të propozimit për martesë
Burimi i fotografisë: Heidi Younger

Fejesa, kërkimi i dorës së të dashurit tuaj dhe martesa kryhen në mënyra të ndryshme sipas një vendi dhe kulturës së tij. Kështu, edhe pse ekzistojnë disa ngjashmëri midis disa zakoneve ose traditave, secili vend – madje edhe secili rajon – mund të ketë ngjashmëritë dhe vecoritë e veta, shkruan Bright Side, transmeton Insajderi.

Francë

Është zakon që unaza e përdorur në propozimin për martesë të jetë një trashëgimi familjare e trashëguar ose e ofruar nga prindërit e dhëndrit. Pasi të jetë pranuar propozimi, nusja dhe dhëndri mund të vendosin nëse dëshirojnë të bëjnë disa ndryshime në unazë (në këtë rast ata duhet të kërkojnë autorizimin e familjes).

Guatemalë

Sipas traditës së Guatemalës, dhëndri kërkon autorizimin për t’u martuar nga prindërit e nuses. Në një përpjekje për të marrë miratimin e tyre, kërkuesi i dorës do të paraqesë shporta ushqimi dhe do të organizojë valle dhe mbrëmje darke.

Skoci

Në këtë vend, burrat kishin nevojë të provonin vlerën e tyre duke kaluar nëpër një seri provash gjatë një ceremonie të njohur si The Beukin. Pengesat dhe detyrat vendosen nga babai i nuses. Nëse dhëndri i ardhshëm ishte në gjendje t’i përfundonte me sukses, atëherë çifti mund të martohej.

Rusi

Propozimi bëhej dikur gjatë një mbledhjeje të vogël familjare, zakonisht në një darkë. Atje, prindërit nga të dy familjet takoheshin dhe në të kaluarën, ata nënshkruanin një kontratë që përcaktonte një datë martese. Unaza mund të ofrohej gjatë atij propozimi zyrtar – përndryshe, çifti i fejuar do ta zgjidhte atë së bashku.

Kinë

Si pjesë e propozimit, prindërit e nuses marrin një sërë dhuratash nga familja e dhëndrit. Nëse burri konsiderohet të jetë një kandidat i mirë, ata paraqesin një letër që përmban datën dhe orën e lindjes së nuses. Familja e dhëndrit duhet ta vendosë atë në një altar për tre ditë. Nëse asgjë e keqe nuk ndodh gjatë asaj kohe, atëherë nusja dhe dhëndri lejohen të martohen.

Emiratet e Bashkuara Arabe

Tradita në këtë vend është mjaft e rreptë dhe duhet të ndiqen një sërë protokollesh dhe rregullash. Dhëndri duhet t’i shprehë ndjenjat dhe synimet nënës së tij në mënyrë që ajo më pas t’i afrohet nënës së nuses dhe të kërkojë dorën e vajzës.

Kur propozimi të pranohet, ata duhet të bien dakord për pajën që do të marrë nusja për të organizuar martesën dhe për të blerë bizhuteri. Këto bizhuteritë e zgjedhura nga nusja dhe nëna e saj, bien në sy për shkak të pasurisë së tyre dhe paraqiten gjatë ceremonisë.

Japoni

Ceremonia ku çifti fejohet zyrtarisht quhet yuino dhe konsiston në një takim midis të dy familjeve. Gjatë këtij tubimi, ata shkëmbejnë 9 dhurata të mbështjella me letër orizi. Këto simbolizojnë ndjenjat dhe qëllimet e tyre të mira për martesën e ardhshme.

Irlandë

Tradita irlandeze sillet rreth një unaze me emrin Claddagh, e cila ka një zemër me një motiv kurore të mbajtur nga dy duar të shtrënguara. Kjo është një bizhuteri që është plot simbolikë, pasi zemra përfaqëson dashurinë – dhe duart, miqësinë dhe kurora, besnikërinë. /Insajderi.com