Sfida më e madhe e njerëzimit në 2021-tën do të jetë shëndeti mendor

Sfida më e madhe e njerëzimit në 2021-tën do të jetë shëndeti mendor
Burimi i fotografisë: Christopher Furlong/Getty Images

Me progresin që po shihet në vaksinat e COVID-19, dhe parashikimet se sa kohë do të marrë që bota të vaksinohet, më në fund po shihet një dritë sado e zbehtë në fund të një tuneli të gjatë.

Ndërsa rreziqet fizike menaxhohen më mirë me vaksinat, sidoqoftë, ajo që ka gjasa të mbetet akoma është ndikimi i pashlyeshëm i pandemisë në shëndetin mendor kolektiv, shkruan CNN, transmeton Insajderi

Ky është problemi që profesionistët e shëndetit mendor parashikojnë të dalë në pah në vitin 2021.

Djegia dhe sedentizmi

Jeta ishte stresuese përpara pandemisë, por sfidat e reja kanë kontribuar në një taksë shtesë. Shkollimi virtual, respektimi i masave , vështirësitë financiare, puna në shtëpi, cdo ditë informacion i ri dhe përballimi i sëmundjes dhe vdekjes, ka ndikur shumë në gjendjen emocionale.

Izolimi, i cili mund të çojë në vetmi, ka goditur njerëz të të gjitha moshave. Shumë fëmijë dhe adoleshentë kanë humbur mundësi të rëndësishme për zhvillimin shoqëror.

Kur pandemia saboton gjumin

Meqenëse më shumë kohë në shtëpi do të thotë më shumë gjum për disa, ëndrrat e çuditshme “pandemike” që njerëzit flasin rreth këtij viti kanë mundësi më të mëdha të shfaqen, tha Dr. Raj Dasgupta, një mjek i mushkërive dhe i gjumit dhe një asistent profesor i mjekësisë klinike në Keck Shkolla e Mjekësisë në Universitetin e Kalifornisë Jugore.

Stresi, trauma dhe sfidat e reja janë faktorë të tjerë që kanë çuar në shqetësime dhe çrregullime të gjumit. Njerëzit në vijën e parë të kujdesit shëndetësor, ata që ishin dëshmitarë të vdekjes dhe individë që ishin bllokuar në anije udhëtimi mund të përjetojnë stres post-traumatik që mund të çojë në pagjumësi dhe makthe. “Ka gjëra që ju i shihni që janë ngulitur në mendjen tuaj”, tha Dasgupta.

Meqenëse cilësia e gjumit është e lidhur me shëndetin mendor, marrja e dritës së diellit të mjaftueshme për një ritëm normal cirkadian, zhvillimi i një rutine të gjumit dhe praktikimi i teknikave të relaksimit do të jenë vendimtare në 2021-tën.

Disa çrregullime lulëzojnë në izolim

Pa mbështetje dhe përgjegjësi, shërimi i disa njerëzve nga çrregullimet e të ngrënit dhe çrregullimet e përdorimit të substancave ka qenë dhe vazhdon të jetë i pamundur.

“Trauma kolektive që njerëzit po përjetojnë kontribuon në rritjen e ankthit, depresionit dhe faktorëve të tjerë të shëndetit mendor që zakonisht lidhen me çrregullimet e të ngrënit”, tha Chelsea Kronengold, menaxhere e komunikimit në Shoqatën Kombëtare të Çrregullimeve të Ushqimit.

Sfidat kanë përfshirë shqetësimin për mungesën e strukturës, më shumë kohë në një mjedis nxitës dhe vështirësinë për të gjetur privatësinë për seancat terapeutike dhe mbështetjen tjetër virtuale.

Disa njerëz me çrregullime të të ngrënit kanë përjetuar gjithashtu simptoma të rritura, të tilla si kufizimi ose pirja e ushqimit, ose rënie në sjellje destruktive.

Për ata që nuk janë gati të shërohen ose janë aktive në çrregullimet e tyre, izolimi ka qenë një mundësi për të mbështetur sjellje të çrregullta – një shans për të cilin disa mund të jenë mirënjohës, ndërsa të tjerët ishte shqetësuese.

Relapsi i përdoruesve të opioideve ishte më i theksuar gjatë pandemisë dhe nivelet e çrregullimeve të përdorimit të substancave mund të rriten ndërsa pandemia vazhdon. /Insajderi.com