Shenjat treguese të mungesës së hekurit në trup që nuk duhet injoruar

Shenjat treguese të mungesës së hekurit në trup që nuk duhet injoruar

Nëse trupi juaj ka mungesë të ndonjë vitamine ose mineralesh, do të shihni shenja të qarta që tregojnë se diçka nuk shkon. Dhe nëse keni mungesë hekuri, mund të vijë me disa simptoma mjaft të dukshme, njofton Insajderi.

Hekuri është një përbërës thelbësor i shumë proteinave dhe enzimave që mbështesin funksione të rëndësishme metabolike si transporti i oksigjenit, prodhimi i energjisë dhe sinteza e ADN-së.

Niveli i mjaftueshëm i hekurit në trup ndihmon atë të funksionojë siç duhet, ju jep energji dhe mban të fortë sistemin tuaj imunitar.

Sidoqoftë, mungesa e hekurit është jashtëzakonisht e zakonshme. Këtu janë 6 shenja që mund të jeni duke luftuar me mungesë hekuri:

Lodhje.

Ju mund të ndiheni të lodhur nëse keni mungesë hekuri sepse trupi juaj ka nevojë për hekur për të bërë hemoglobinë. Hemoglobina është një proteinë që gjendet në qelizat e kuqe të gjakut dhe është përgjegjëse për bartjen e oksigjenit nëpër trup. Pa arritur oksigjen të mjaftueshëm në trupin tuaj, nuk do të keni aq energji.

Probleme me lëkurën dhe thonjtë.

Lëkura e zbehtë dhe thonjtë e brishtë / në formë lugë ose që qërohen janë një shenjë e hemoglobinës jo të mjaftueshme për të çuar oksigjen nga mushkëritë në pjesën tjetër të trupit, duke përfshirë thonjtë tuaj (thonjtë e duarve dhe thonjve të këmbëve).

Gulçim.

Hekuri gjithashtu luan një rol të ngjashëm në mioglobinë, e cila është një proteinë në qelizat e muskujve që mund të ndihmojë në bartjen e oksigjenit nga qelizat e kuqe të gjakut në muskujt e skeletit dhe zemrës. Nëse zhvillohet mungesa e hekurit, kjo mund të shkaktojë gulçim dhe lodhje.

Glositis (gjuhë e përflakur).

Glositisi është një simptomë e hekurit të ulët. Nivelet e varfëra të hekurit në gjak mund të rezultojnë në nivele të ulëta të mioglobinës, një proteinë në qelizat e kuqe të gjakut që është e rëndësishme për shëndetin e muskujve, përfshirë indin muskulor të gjuhës.

Mungesë apetiti.

Një studim i vitit 2020 i botuar në “PLOS ONE” zbuloi se pacientët me anemi nga mungesa e hekurit kanë ulur oreksin, dhe për këtë arsye gjithashtu kanë një rrezik në rritje të kequshqyerjes, për shkak të ndikimit të hekurit në hormonin që rregullon oreksin, grelinën dhe leptinën.

Aftësi të dobëta njohëse dhe kujtesë e zvogëluar.

Fëmijët me mungesë hekuri shoqërohen me zhvillim të dobët njohës, arritje të dobëta në shkollë dhe modele jonormale të sjelljes. Në parim, anemia nga mungesa e hekurit është një nga shkaqet e vështirësive në të mësuar tek fëmijët. Është e rëndësishme të vlerësohet statusi i hekurit nëse ndonjë nga këto simptoma është i dukshme.

Tek të rriturit, kjo përfshin humbjen e kujtesës. Hekuri është një faktor i përbashkët për enzimat që janë të përfshira në prodhimin e neurotransmetuesve. /Insajderi.com

Burimi: Eat This, Not That