Shihni ëndërr se dikush ju ndjek – ç’do të thotë kjo?

Shihni ëndërr se dikush ju ndjek – ç’do të thotë kjo?

Njerëzit kanë qenë gjithmonë kuriozë për ëndrrat – nga vijnë dhe çfarë roli kanë në jetën tonë të zgjuar. Megjithëse ka shumë teori, shkenca nuk ka qenë në gjendje të vendosë saktësisht pse ne ëndërrojmë ose çfarë do të thonë ato ëndrra, njofton Insajderi.

Por ne mund të bëjmë disa supozime të arsyeshme për ëndrrat tona bazuar në përvojën personale.

Ne e dimë që stresi dhe gjumi i dobët janë të lidhura. Ne gjithashtu e dimë që stresi mund të shkaktojë ëndrra dhe makthe.

Shumica prej nesh do ta konsideronte ‘ndjekjen’ si një ngjarje stresuese – dhe kjo është një nga temat më të zakonshme të ëndrrave.

Në shumë mënyra, ëndrrat tuaja janë pasqyrim i ditës suaj. Në fakt, në një studim të vitit 2003 me 29 njerëz që mbanin një ditar për ditën dhe ëndrrat e tyre, 65 për qind e asaj që ndodhi në ëndrra u ndikua nga ajo që ndodhi gjatë orëve të zgjimit të pjesëmarrësve.

Një përmbledhje e hulumtimit të vitit 2019 sugjeron që shumë pjesë të jetës suaj mund të shfaqen në ëndrrat tuaja, duke përfshirë ngjarjet e lajmeve, besimet fetare, dhimbjet kronike dhe madje gjendjen shpirtërore gjatë gjithë ditës.

Kështu që, për shembull, ju mund të ëndërroni se dikush ju ndjek, pas një ngjarje stresuse shembull si ndjekja nga një qen endacak ose një film horror që patë në mbrëmje. Këto nuk ka të ngjarë të bëhen ëndrra të përsëritura ose shqetësuese.

Nga ana tjetër, ëndërrimi i shpeshtë se dikush ju ndjek mund të nënkuptojë se jeni:

  • i shqetësuar për diçka,
  • duke përjetuar stres të rritur ose të vazhdueshëm,
  • i shqetësuar për një ngjarje të ardhshme,
  • duke dëshiruar të shmangni diçka që nuk do të preferonit të përballeshit,
  • i mbingarkuar me përgjegjësi.

Psikanalistët e njohur Sigmund Freud dhe Carl Jung janë ndër ata që besuan se ëndrrat kanë kuptim të madh. Disa kërkime, përfshirë modelin njohës-eksperimental “Hill” të interpretimit të ëndrrave, sugjerojnë që eksplorimi i ëndrrave mund të jetë një mjet i efektshëm terapeutik.

Nuk ka asnjë konsensus shkencor mbi kuptimin e vërtetë pas detajeve specifike brenda ëndrrave. Kultura dhe përvojat individuale të jetës mund t’u japin kuptime të ndryshme sendeve, vendeve dhe ngjarjeve.

Teoria e ëndrrave bashkë-krijuese propozon që nuk janë detajet ato që japin kuptim aq shumë sesa i përgjigjeni asaj që ndodh në ëndërr. /Insajderi.com

Burimi: Health Line