Shkenca e shpjegon pse gjatë dimrit shtojmë më shumë peshë

Shkenca e shpjegon pse gjatë dimrit shtojmë më shumë peshë

Njerëzit shpesh fajësojnë sezonin e festave për shtimin e peshës në dimër dhe ata kanë një arsye të vlefshme. Por sipas disa studimeve, kjo çështje është më e thellë së sa ngrënia e tepërt në një festë të Krishtlindjes apo Vitit të Ri.

Me mungesën e rrezeve të diellit dhe mekanizmat tanë të mbijetesës në lojë, shtimi i peshës duket jo vetëm i vërtetë por edhe i vështirë për t’u shmangur, shkruan Bright Side, transmeton Insajderi.

Metabolizmi ynë rritet.

Në dimër, metabolizmi ynë përmirësohet dukshëm: trupi ynë përpiqet të djegë më shumë energji për të stabilizuar temperaturën e tij dhe të qëndrojë i ngrohtë. Dhe kjo do të thotë se kemi nevojë për më shumë ushqim për këto taksa shtesë të energjisë. Natyrisht, ne ndiejmë nevojën për të ngrënë më shumë për të kapur ritmin e ri të metabolizmit.

Qelizat tona ruajnë më shumë yndyrë.

Një studim zbuloi se qelizat tona yndyrore reagojnë pozitivisht ndaj rrezeve të diellit. Qelizat që janë më afër lëkurës, kur ekspozohen në diell, bëhen më të vogla dhe kështu ruajnë më pak yndyrë. Pra, nga ana tjetër, mungesa e rrezeve të diellit mund të rrisë aftësinë e qelizave për të ruajtur yndyrën, gjë që na bën më të pranueshëm ndaj shtimit të peshës.

Ne jemi duke u bërë gati për “letargji”.

Njerëzit janë më të ngjashëm me arinjtë sesa kuptojmë: të dy përpiqen të flenë gjatë muajve më të freskët.

Shkenca sugjeron që me të ftohtit fillojnë instinktet tona primitive dhe ne në mënyrë të pavetëdijshme përpiqemi të grumbullojmë kalori, ashtu si arinjtë që përgatiten për letargji.

Diku thellë brenda nesh ende jeton frika se mos jemi në gjendje të gjejmë lëndët ushqyese të nevojshme kur ushqimet bëhen të pakta në dimër.

Ne përpiqemi të ngrohemi përmes ngrënies.

Të dridhurat nga i ftohti mund të shkaktojë disa ndryshime në sjellje që inkurajojnë ruajtjen e dhjamit. Konkretisht, ngrënia është një mënyrë për të rritur temperaturën e trupit tonë dhe kështu që kur të ftohti godet, ka të ngjarë të kërkojmë ushqim.

Kur trupi ynë po metabolizon diçka, ai gjeneron nxehtësi në mënyrë natyrale, kështu që ne dëshirojmë më shumë ushqim për të na ngrohur.

Ne kemi më pak të ngjarë të merremi me palestër ose aktivitet fizik.

Me gjithçka që u tha më lart, është e vetëkuptueshme që ne jemi shumë më pak të motivuar për të goditur palestrën në dimër.

Moti i ftohtë dhe ditët më të shkurtra na dekurajojnë të mos shkojmë jashtë për aktivitetet tona të zakonshme. /Insajderi.com