Shkenca mahnitëse prapa arsyes se pse macet bien gjithmonë në këmbë

Shkenca mahnitëse prapa arsyes se pse macet bien gjithmonë në këmbë

Të gjithë e kanë dëgjuar thënien ‘macet bien gjithmonë në këmbë’ dhe se kjo aftësi do të thotë se ato mund të mbijetojnë edhe nga lartësi të pabesueshme. Disa njerëz mendojnë se kjo është për shkak të ekuilibrit të pabesueshëm të maceve, dhe të tjerët fshehurazi mendojnë se është magji. Është një fenomen që sigurisht i ka çuditur shkencëtarët për shekuj, njofton Insajderi.

Macet kanë një sistem ekuilibrimi të integruar të quajtur “refleksi i duhur” që u lejon atyre të orientohen dhe të ulen në këmbë. Por ndërsa macet shpesh janë në gjendje të bien në këmbë, kjo nuk ndodhë gjithnjë. Lartësia e rënies mund të ndikojë në aftësinë e tyre për t’u ulur në mënyrë të sigurt.

Sidoqoftë, një shkencëtar francez i quajtur Etienne-Jules Marey në 1894 zbuloi se nuk ishte kështu. Duke përdorur një aparat fotografik krono-fotografik, ai arriti të kapte 60 korniza në sekondë të rënies së një mace, atëherë ai ishte në gjendje të shikonte në lëvizje të ngadaltë dhe të shikonte se si macet ulen në këmbët e tyre.

Mënyra se si macet arrijnë të ulen në këmbë quhet refleksi rregullues. Ato mund të kthehen në mënyrën e duhur gjatë rënies për t’u ulur të sigurt në këmbët e tyre. Aparati vestibular brenda veshit të një mace përdoret për ekuilibër dhe orientim dhe kjo u mundëson maceve të kuptojnë shpejt se nga është toka dhe të rrotullojnë kokën menjëherë në mënyrë që trupi të ndjekë.

Slow Motion Footage Reveals Exactly How Cats Always Land on Their Feet |  The Fat Cat Collective

Macet gjithashtu kanë struktura tepër unike të skeletit: ato nuk kanë klavikulë dhe kanë një shtyllë kurrizore shumë fleksibile me 30 rruaza. Kjo shtyllë kurrizore fleksibël do të thotë që ato mund të korrigjohen lehtë dhe shpejt gjatë rënies.

How do cats always land on their feet? / Boing Boing

Lartësia nga maca bie luan një rol të madh në atë se a arrin macja të ulet në këmbë. Një studim i bërë në vitin 1987 nga Qendra Mjekësore e Kafshëve në New York City analizoi të dhënat e veterinerëve për macet që kishin rënë nga ndërtesat shumëkatëshe dhe gjeti disa statistika të pabesueshme. Shumica e tyre u ulën në beton, dhe megjithatë 90% e të gjitha maceve të studiuara i mbijetuan rënies, dhe vetëm 37% e atyre kërkuan kujdes urgjent.

Aftësia e maceve për të rënë në këmbë dhe për të mbijetuar nga rënie të mëdha ndikohet gjithashtu nga fakti që ato kalojnë shumë kohë në pemë dhe duke u ngjitur gjetkë. Prandaj, ato ka të ngjarë të bien në një moment, kështu që janë përshtatur për të mbështetur dëmin minimal si rezultat i një rënieje. /Insajderi.com

cat falling gifs | WiffleGif

Burimi: Purina.co.uk