Shkencëtarët më në fund e kuptuan – si fluturojnë fluturat?

Shkencëtarët më në fund e kuptuan – si fluturojnë fluturat?

Prej kohësh, shkencëtarët janë përpjekur të kuptojnë se si fluturojnë fluturat – krahasuar me kafshët e tjera fluturuese, ato kanë krahë jashtëzakonisht të shkurtër, të gjerë dhe të mëdhenj në krahasim me madhësinë e trupit të tyre, shkruan CNN, transmeton Insajderi.

Tani, ekspertët kanë zbuluar se insektet “përplasin” krahët e tyre së bashku – dhe krahët e tyre janë evoluar në mënyrë të përsosur për një shtytje më të mirë.

Biologët nga Universiteti Lund i Suedisë u nisën për të provuar një teori 50-vjeçare, që fluturat “përplasin” krahët e tyre së bashku, duke shtyrë ajrin e bllokuar për të krijuar një avion dhe ta shtyjnë kafshën në drejtim të kundërt.

“Fluturat duken ndryshe nga shumë kafshë të tjera fluturuese, krahasuar me zogjtë dhe lakuriqët e natës. Ato kanë një formë shumë ekstreme të krahut – krahë shumë të mëdhenj, të shkurtër, por shumë të gjerë në krahasim me trupin e tyre të vegjël”, tha Per Henningsson, profesor i biologjisë në Universitetin Lund, për CNN.

“Kjo është pak enigmë, sepse ai lloj krahu është mjaft joefikas”.

Biologët studiuan fluturat në fluturim të lirë, dhe në analizën e tyre aerodinamike, gjetën që krahët e krijesave formonin një formë të mbështjellë gjatë goditjes së sipërme dhe “përplasnin”, duke e shtyrë fluturën përpara. Ndërkohë, zbritja ndihmon në mbështetjen e peshës.

Ata gjithashtu vunë re se krahët e fluturave po silleshin në një mënyrë të pazakontë – në vend që të përplaseshin së bashku, si dy sipërfaqe të sheshta, krahët përkuleshin për të krijuar një “formë xhepi”, e cila do të kapte më shumë ajër dhe do të përmirësonte shtytjen. /Insajderi.com