Shpiket makina që mban mëlçinë të gjallë deri në shtatë ditë

Deri më tani, mëlçia mund të ruhej jashtë trupit për vetëm disa orë. Falë teknologjisë së fundit, ky organ pa të cilin jeta nuk është e mundur, tani mund të mbahet jashtë trupit deri në shtatë ditë.

Shpiket makina që mban mëlçinë të gjallë deri në shtatë ditë

Gjatë kësaj periudhe, mëlçia e dëmtuar mund të riparohet ose numri i transplanteve në dispozicion mund të rritet. Është e mundur të hiqni depozitat e yndyrës dhe madje edhe rigjenerimin e pjesshëm, duke kursyer kështu jetën e shumë pacientëve me sëmundje serioze.

“Unë do të thosha që kjo makinë mund të shpëtojë jetën e 30 pacientëve që kanë vdekur deri tani, ndërsa në listën e pritjes për një mëlçi të re,” tha profesori Pierre Alin Clavier, president i Departamentit të Kirurgjisë dhe Transplantimit në Spitalin Universitar të Cyrihut.

Një makinë e integruar perfuzioni, është punë e një studimi katërvjeçar nga një grup kirurgësh, biologësh dhe inxhinierësh nga Universiteti i Cyrihut.

Baza e kësaj teknologjie është një sistem kompleks perfuzioni, i cili imiton shumicën e funksioneve themelore fiziologjike të trupit.

Shkencëtarët e konsiderojnë këtë zbulim një hap të madh përpara kur bëhet fjalë për procesin e transplantimit të mëlçisë, transmeton KosovaPress.

Pamela Healy, shefe ekzekutive e bamirësisë britanike Liver Trust, tha se pajisja u ofron shpresë qindra njerëzve në listën e transplanteve, të cilët po përballen me një pritje të padurueshme të organit.

“Pritja mund të jetë e padurueshme për pacientët me sëmundje të përparuar të mëlçisë, si dhe për familjen e tyre”, tha Hilly, duke shtuar se kjo pajisje ka një rëndësi të madhe për të gjithë ata që kanë qenë duke luftuar me këtë problem serioz për një kohë të gjatë, por edhe për vetë ilaçin.