Shtatzënë në pandemi: Si mund të ndikojë stresi COVID-19 tek fetusi?

Shtatzënë në pandemi: Si mund të ndikojë stresi COVID-19 tek fetusi?

Një studim i vogël zbuloi se stresi tek gratë shtatzëna është trefishuar që nga fillimi i pandemisë Coronavirus.

Nuk ka asnjë provë që infeksioni COVID-19 gjatë shtatzënisë ndikon drejtpërdrejt në fetusin në rritje.

Por stresi mund të ndikojë.

“Ka shumë literaturë që mbështesin idenë që stresi gjatë shtatzënisë mund të kenë një efekt të dëmshëm në zhvillimin e trurit të fetusit,” – tha Charles Nelson, një profesor i pediatrisë dhe neuroshkencës në Shkollën Mjekësore Harvard dhe Spitalin e Fëmijëve Boston.

Nelson shpjegoi se gjatë kohës së shqetësimit ekstrem, trupi lëshon një kaskadë të hormoneve në rrjedhën e gjakut. Ato hormonet e stresit, të cilat përfshijnë kortizolin, kanë aftësinë të kapërcejnë barrierën placentale midis nënës dhe foshnjës.

Disa zona të trurit të fetusit janë mjaft pranues ndaj hormoneve të stresit. Një nga ato fusha është hipokampusi, i cili luan një rol të madh në mësim dhe kujtesë. Një studim i publikuar në fillim të këtij viti në JAMA Pediatrics gjeti dallime të dukshme në trurin në rritje të fetusit në mesin e grave shtatzëna që ishin të stresuara.

Gjetjet e studimit ishin të kufizuara për gratë shtatzëna, foshnjat e të cilave kishin zhvilluar sëmundje kongjenitale të zemrës në mitër, e cila mund të jetë një burim kryesor i stresit për gratë gjatë shtatzënisë. /Insajderi.com

Burimi: NBC News