Si ndikon Coronavirus-i tek cikli menstrual?

Si ndikon Coronavirus-i tek cikli menstrual?

Nuk është sekret që stresi intensiv mund të ndikojë në ciklin menstrual të një gruaje. Dhe nuk ka dyshim se pandemia e Coronavirus kualifikohet si një formë kryesore e stresit, njofton Insajderi.

Por çfarë ndodh nëse një grua infektohet me virusin?

“Gjëja që është e rëndësishme të theksohet është: Cdo sëmundje mund të shkaktojë parregullsi në menstruacione”,thotë Lauren Streicher, MD, profesoreshë klinike i obstetrikës dhe gjinekologjisë në Universitetin Veriperëndimor në Chicago.

“Kur shikoni kombinimin e një infeksioni serioz [siç është COVID-19] dhe stresi i pandemisë, duhet të pritet. Sa prej kësaj është për shkak të këtij infeksioni specifik kundrejt çdo stresi ose infeksioni kronik nuk dihet dhe nuk është studiuar”.

Është e rëndësishme të mbani mend se “biologjikisht, gratë menstruojnë për një arsye dhe një arsye vetëm – të mbesin shtatzënë”, shton Streicher. “Kush nuk dëshiron të mbetet shtatzënë? Gratë që janë të sëmura”.

Me fjalë të tjera, çrregullimi i ciklit menstrual që mund të shkaktohet nga infeksioni COVID-19 është një mekanizëm mbrojtës biologjik dhe evolucionar, si për vetë gruan ashtu edhe për pasardhësit e saj të mundshëm.

Pavarësisht nëse keni qenë të sëmurë me COVID-19, nëse keni pësuar ndryshim në ciklin tuaj gjatë pandemisë, hapi i parë është të konsideroni nëse mund të jeni shtatzënë.

“Nëse konfirmoni që nuk jeni dhe nuk menstruoni për një ose dy muaj, por përndryshe ndjeheni mirë, nuk është diçka për të mos u frikësuar”, thotë Streicher. /Insajderi.com

Burimi: Everyday Health