Steroidet për muskuj shkaktojnë dëmtime afatgjate në testikuj

Steroidet për muskuj shkaktojnë dëmtime afatgjate në testikuj

Burrat që përdorin steroide anabolik për të ndërtuar muskuj mund të dëmtojnë funksionin e tyre të testikujve për vite pasi të ndalojnë së marri ilaçet, sipas një studimi të ri, shkruan CNN, transmeton Insajderi.

“Ka qenë e paqartë nëse përdorimi i paligjshëm i steroideve anabolike shkakton një dëmtim afatgjatë ose edhe të vazhdueshëm të prodhimit të testosteronit në testikuj”, tha autori i studimit Dr. Jon Rasmussen, një shkencëtar në Rigshospitalet, një spital shumë i specializuar i lidhur me Universitetin të Kopenhagës.

Mesazhi i tij për burrat që po mendojnë t’i përdorin ato për të përmirësuar trupin e tyre: “As mos e konsideroni. Përdorimi i steroideve anabolike mund të shkaktojë efekte të vazhdueshme anësore në disa organe në trup dhe madje mund të jetë vdekjeprurëse”.

Steroidet anabolike janë variacione sintetike, të bëra në laborator të hormonit seksual mashkullor, testosteronit. Përdorimi i këtyre steroideve artificiale dëmton boshtin hormonal hipotalamus-hipofizë-testikuj, i cili më pas ndalon prodhimin testikuar të testosteronit dhe dëmton pjellorinë, tha Rasmussen. /Insajderi.com