Steroidet ulin nivelet e vdekjeve nga COVID-19, por jo për të gjithë

Steroidet ulin nivelet e vdekjeve nga COVID-19, por jo për të gjithë

Studimet e reja tregojnë se trajtimi i pacientëve me gjendje kritike të COVID-19 me steroide të lira mund të ulë rrezikun e tyre për të vdekur nga sëmundja me një të tretën. Rezultatet janë aq të qarta sa Organizata Botërore e Shëndetësisë ndryshoi këshillat e saj më 2 shtator dhe tani rekomandon fuqimisht kortikosteroidet si një trajtim i vijës së parë për pacientët më të sëmurë, njofton Insajderi.

Megjithatë, steroidet nuk janë pa rreziqe. Ato mund të kenë efekte anësore dhe mund të bëjnë më shumë dëm sesa mirë në pacientët me raste më të lehta të COVID-19.

Është e rëndësishme të kuptohet se steroidet mund të përdoren si trajtim për pacientët më të sëmurë të shtruar në spital me COVID-19, por ato nuk janë një trajtim për raste relativisht të lehta.

Me COVID-19 dhe sëmundje të tjera infektive, ekzistojnë dy përbërës kryesorë: vetë infeksioni dhe përgjigja e trupit ndaj këtij infeksioni.

Në pacientët më të sëmurë, përgjigjja e sistemit imunitar të trupit është aq e fortë sa mund të dëmtojë organet. Pra, qetësimi i përgjigjes imune mund të jetë i rëndësishëm. Por dikush që është më pak i sëmurë mund të ketë nevojë për përgjigjen imune të trupit për të parandaluar përkeqësimin e infeksionit.

Në pacientët me COVID-19 të rëndë, kortikosteroidet ka të ngjarë të jenë në gjendje të qetësojnë atë përgjigje inflamatore dhe të parandalojnë përparimin e dëmtimit të organeve, potencialisht në mushkëri.

Për njerëzit me raste më të lehta të COVID-19, marrja e steroideve mund të nënkuptojë rritjen e rreziqeve të tyre me pak përfitim shëndetësor të mundshëm. /Insajderi.com

Burimi: Medical Express