Studimi: A ka më shumë rrezik që banorët e qyteteve të dendura të infektohen me COVID-19?

Studimi: A ka më shumë rrezik që banorët e qyteteve të dendura të infektohen me COVID-19?

Thoni çfarë të doni për rrugët e zhurmshme të Nju Jorkut, smogun e Los Anxhelosit dhe normat e krimit të Çikagos, por këto vende të mbushura me njerëz nuk kanë më shumë të ngjarë të vënë në rrezik banorët për të kontraktuar COVID-19.

Të dhënat nga një aplikacion shëndetësor i bazuar në Teheran, Iran – një epiqendër e hershme e pandemisë së Coronavirusit – kanë treguar se qytetet e zhurshëm janë relativisht të sigurta kjo pandemi, shkruan NY Post, transmeton Insajderi.

Popullsia “dendësia e vetme nuk mund të konsiderohet një faktor rreziku”, shkruajnë studiuesit në një studim të ri, botuar në “Sustainable Cities and Society”, një revistë e vlerësuar nga kolegët e përqendruar në arkitekturë dhe planifikim urban.

Teherani ka më shumë se 8.6 milionë banorë në të gjithë 22 qarqet, megjithatë dendësia e lagjes ishte më së paku e rëndësishme për sa i përket shpërndarjes së COVID-19. Faktorë më kritikë përfshinin moshën, pasurinë dhe aksesin në kujdesin shëndetësor, si dhe variablat e sjelljes, të tilla si gjasat që disa banorë të ndjekin rekomandimet e shëndetit publik.

Për shembull, nivelet e vdekshmërisë së Coronavirusit kanë tendencë të jenë më të larta në komunitetet me një përqindje më të madhe të të moshuarve. /Insajderi.com