Studimi: Foshnjat mund të konsumojnë një milion grimca mikroplastike nga shishet çdo ditë

Studimi: Foshnjat mund të konsumojnë një milion grimca mikroplastike nga shishet çdo ditë

Mikroplastikat tani mund të gjenden në pothuajse çdo mjedis në Tokë, por shkencëtarët dinë çuditërisht pak se si produktet që përdorim çdo ditë lëshojnë këto grimca të vogla plastike.

Nëse pini nga një shishe plastike uji ose hani jashtë një ene me mikrovalë, ka shumë mundësi që të përdorni polipropilen. Polipropileni mendohet të jetë i sigurt dhe i përshtatshëm për shumë aplikime të ndryshme – prandaj është plastika më e përdorur gjerësisht në përgatitjen e ushqimit.

Një vend tjetër që mund të gjeni polipropilenin është në shishet e ushqimit për fëmijë. Në përgjithësi supozojmë se shishet e bëra nga kjo plastike janë të ngurta dhe të qëndrueshme kur ato sterilizohen me ujë të nxehtë dhe tunden gjatë përgatitjes së formulës.

Por në hulumtimet e reja, ne kemi treguar se përgatitja e formulës për foshnje me shishe polipropileni i ekspozon foshnjat në të gjithë botën me një mesatare prej 1 milion grimcash mikroplastike në ditë, njofton Insajderi.

Duke mos kuptuar ende, se si këto grimca mund të ndikojnë në shëndetin e një të rrituri dhe një foshnjeje, ekipi hulumtues kanë zhvilluar një sërë procedurash për sterilizimin e shisheve dhe përgatitjen e formulës duke zvogëluar ekspozimin tuaj në mikroplastikë nga shishet e polipropilenit.

Katër hapat më të shpejtë dhe më të lehtë janë:

  • Shpëlajini shishet e ushqimit të sterilizuar me ujë të ftohtë dhe steril.
  • Gjithmonë përgatisni formulën në një enë jo-plastike.
  • Pasi formula të jetë ftohur në temperaturën e dhomës, transferojeni atë në shishen e ushqimit të ftohur, të sterilizuar.
  • Shmangni ri-ngrohjen e formulës së përgatitur në enë plastike, veçanërisht në një furrë me mikrovalë.

Burimi: Science Alert