Studimi i ri nxjerrë në dritë informacione të reja për COVID-19

Studimi i ri nxjerrë në dritë informacione të reja për COVID-19

Shkencëtarët australianë kanë zbuluar se virusi që shkakton Covid-19 mund të mbijetojë deri në 28 ditë në sipërfaqe të tilla si xhami në celular, çelik inox, vinil dhe kartëmonedha letre, shkruan The Guardian, transmeton Insajderi.

Agjencia kombëtare e shkencës, CSIRO, tha se hulumtimi i ndërmarrë në Qendrën Australiane për Gatishmërinë e Sëmundjeve (ACDP) në Geelong gjithashtu zbuloi se Sars-CoV-2 mbijetoi më gjatë në temperatura të ulëta.

Në një deklaratë thuhej se virusi mbijetoi më gjatë në kartëmonedhat e letrës sesa në kartëmonedhat plastike dhe zgjati më gjatë në sipërfaqe të lëmuara sesa në sipërfaqe poroze siç është pambuku.

Sidoqoftë, eksperimenti u bë në një zonë të errët e cila mohon efektet e dritës UV. Peter Collignon, një profesor i sëmundjeve infektive në Universitetin Kombëtar Australian, tha se kjo dihet se zvogëlon jetën e virusit në sipërfaqe.

Hulumtimi, i botuar në “Virology Journal”, gjithashtu zbuloi se virusi zgjati 10 ditë më shumë sesa gripi në disa sipërfaqe. /Insajderi.com