Studimi i ri shkencor: Çfarë ndodh nëse shikon një dritë të kuqe për 3 minuta në ditë?

Studimi i ri shkencor: Çfarë ndodh nëse shikon një dritë të kuqe për 3 minuta në ditë?

Ashtu siç lani dhëmbët çdo natë për t’i mbrojtur ata, shikimi i një drite të kuqe për disa minuta mund të kthehet në rutinë pasi ka efekt në mbrojtjen e shikimit tuaj.

Sipas një studimi të ri të botuar këtë javë në revistën shkencore të Gerontologjisë, të shohësh një dritë të kuqe të thellë për 3 minuta mund të ketë një efekt dramatik në parandalimin e rënies së shikimit ndërsa plakemi, shkruan CNN, transmeton Insajderi.

Nëse rezultatet përsëriten në studimet e ardhshme, dhe miratohen nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave e SHBA, drita mund të krijojë një epokë të re në të cilën miliona njerëz do të kenë qasje në terapinë e lehtë të ndjekur nga shtëpia.

Kjo do t’u jepte atyre një shtresë të re mbrojtjeje kundër proceseve natyrore të plakjes që vjedhin ndjeshmërinë e syve ndaj dritës dhe aftësisë për të dalluar ngjyrat.

“Ju nuk keni nevojë ta përdorni atë për një kohë të gjatë për të fituar një rezultat të fortë,” tha autori kryesor Glen Jeffery, një profesor i neuroshkencës në London.

Shkenca funksionon, tha Jeffery, sepse drita stimulon shëndetin e mitokondrisë, që është si bateri në qelizat tona.

Dhe për shkak se mitokondria është e përfshirë në një gamë të gjerë sëmundjesh, njohuri si këto mund të ndihmojnë në trajtime të reja për sëmundje, përfshirë Parkinson dhe diabetin.

Eksperimenti tregoi se nga trajtimi me dritë të kuqe përfitojnë të moshuarit. Fuqia e qelizave supozitore u përmirësua tek një e pesëta e personave mbi 40 vjeç. Tek më të rinjtë nuk u vu re asnjë lloj ndryshimi.

Qelizat receptuese të dritës në retinë dobësohen me moshën dhe prandaj shikimi ynë dobësohet.

“Ky konstatim vlen veçanërisht për moshat mbi 40 vjeçare,” thotë Jeffery. “Ndjeshmëria e retinës dhe perceptimi i ngjyrave bëhen gradualisht me moshën më të dobëta”. /Insajderi.com