Studimi për vaksinat: Një dozë e vetme ul rrezikun e infektimit me COVID-19 për një përqindje të madhe

Studimi për vaksinat: Një dozë e vetme ul rrezikun e infektimit me COVID-19 për një përqindje të madhe
Burimi i fotografisë: Irfan Khan / Los Angeles Times via Getty Images

Vaksina COVID-19 me dy doza të Pfizer dhe BioNTech siguron mbrojtje të fortë kundër infeksionit me vetëm një dozë dhe ndoshta ndihmon për të ndaluar njerëzit nga përhapja e virusit, sugjerojnë të dhënat e hershme nga një studim i madh në botën reale në Mbretërinë e Bashkuar të botuar të hënën, shkruan Insider, transmeton Insajderi.

“Të dhënat tregojnë se një dozë zvogëlon rrezikun e infektimit me më shumë se 70%, duke u rritur në 85% pas dozës së dytë,” tha Shëndetësia Publike Angli në një njoftim për shtyp duke përmbledhur gjetjet.

“Kjo sugjeron që vaksina mund të ndihmojë gjithashtu në ndërprerjen e transmetimit të virusit, pasi nuk mund ta përhapni virusin nëse nuk keni infeksion”.

Autorët e studimit thanë se “mbrojtja e konsiderueshme nga infeksioni” filloi në 10 ditë pas inokulimit. /Insajderi.com