Të kuptuarit e frikës nga ngasja e makinës

Të kuptuarit e frikës nga ngasja e makinës

Frika nga ngasja e një makine, e referuar gjithashtu si amaksofobi, okofobi, motorfobi ose hamaksofobi, është një lloj fobie që rezulton në një frikë të vazhdueshme dhe intensive të ngasjes ose ngasjes në një automjet, njofton Insajderi.

Sipas Paul Greene, PhD, një psikolog dhe drejtor i Qendrës Manhattan për Terapinë Kognitive të Sjelljes, një fobi drejtuese karakterizohet nga shqetësime të konsiderueshme në perspektivën e ngasjes, si dhe përpjekje të bazuara në frikë për të shmangur drejtimin e makinës.

Disa njerëz përjetojnë shqetësim ose frikë ndërsa janë pasagjer në një makinë, ndërsa të tjerët kanë frikë të ngasin në situata specifike, të tilla si vozitja mbi një urë, përmes një tuneli, natën, me shpejtësi të madhe, ndryshimi i korsisë ose bashkimi.

Pavarësisht nga skenari i vozitjes, Brian Wind, PhD, një psikolog klinik në JourneyPure, thotë se më shpesh, njerëzit kanë frikë të ngasin makinën sepse kanë frikë se do të ndodhë diçka negative.

Kur lihet e pa trajtuar, kjo frikë mund të prishë rutinat e përditshme dhe të kontribuojë në kushte të tjera shëndetësore afatgjata.

Ndërsa shqetësimi ose frika e ngasjes ndodh për një larmi arsyesh, Greene thotë se një nga shkaqet më të zakonshme është frika e një sulmi paniku gjatë ngasjes.

“Ndonjëherë, njerëzit kanë një sulm paniku kur ngasin makinën dhe pastaj kanë një frikë të konsiderueshme se mos ndodhë përsëri. Kjo i bën disa njerëz të ndalojnë makinën krejtësisht, ”tha ai.

Sipas Wind, disa shkaqe të tjera përfshijnë:

  • përvojat e kaluara të aksidenteve automobilistike,
  • frika se humbni rrugën,
  • duke udhëtuar nëpër trafik të rënduar,
  • duke parë një aksident të keq automobilistik në televizion,
  • të njohësh dikë që ka përjetuar një aksident,
  • mungesa e besimit në aftësitë tuaja të ngasjes.

Ashtu si fobitë e tjera, fobia nga ngasja shpesh kërkon trajtim nga një psikolog, psikiatër ose terapist i trajnuar në këtë fushë. Një ekspert i shëndetit mendor mund t’ju ndihmojë të zhvilloni një plan trajtimi që mund të përfshijë psikoterapi, ilaçe ose grupe mbështetëse. /Insajderi.com

Burimi: Health Line