Transplantet e fekaleve mund të jenë ‘burimi i rinisë’ për funksionimin kognitiv

Transplantet e fekaleve mund të jenë ‘burimi i rinisë’ për funksionimin kognitiv

Transplantimet e fekalvee mund të jenë ‘burimi i rinisë’ i funksionit kognitiv, kanë njoftuar studiuesit me Universitetin e Anglisë Lindore, njofton Insajderi.

Procedura, e cila përdoret zakonisht për të trajtuar infeksionet e C. diff te pacientët, është bërë objekt interesi në një numër studimesh që përfshijnë bakteret e zorrëve dhe rolin e tyre të mundshëm në shëndetin e njeriut.

Ky studim i fundit ka zbuluar se transplantimi i baktereve nga subjekte më të vjetër tek më të rinjtë shkaktoi ndryshime të baktereve të zorrëve të lidhura me përkeqësimin e kujtesës dhe të mësuarit.

Një transplant fekal është pikërisht kështu siç tingëllon; procedura përfshin marrjen e një mostre jashtëqitje nga një subjekt i shëndetshëm dhe transplantimin e tij në një subjekt jo të shëndetshëm. Procedura nuk është pa rrezik, por mund të jetë një mënyrë premtuese për të trajtuar disa mosfunksionime në lidhje me bakteret e zorrëve.

Shumë studime gjatë viteve të fundit kanë lidhur bakteret e shëndetshme të zorrëve me shëndetin e përgjithshëm – dhe, për fat të keq, duket se këto baktere plaken së bashku me ne, duke ndryshuar kur plakemi.

Rënia njohëse (kognitive) është, në këtë moment në kohë, një pasojë e pashmangshme e plakjes, por kjo mund të mos jetë e vërtetë në të ardhmen. Shkencëtarët po kërkojnë mënyra për të mbështetur ose përmirësuar funksionin njohës në plakjen e popullsisë, duke ndihmuar këta njerëz të ruajnë pavarësinë e tyre ndërsa vonojnë zhvillimin e sëmundjes Alzheimer dhe demencës.

Studimi i ri përfshiu minj, jo njerëz dhe zbuloi se transplantimi i jashtëqitjes nga minj të moshuar në minj të rinj shkaktoi një ndryshim të rëndësishëm në bakteret e tyre të zorrëve. Ky ndryshim ka një ndikim negativ në funksionimin kognitive, me studiuesit që raportojnë një rënie në kujtesën e brejtësve dhe të mësuarit hapësinor.

Përfundimet nxitën shpresën se përmbysja e procedurës mund të ketë efektin e kundërt – që transplantimi i jashtëqitjes nga subjekte të rinj, të shëndetshëm tek subjekte të moshuar mund të shkaktojë ndryshime të dobishme në bakteret e zorrëve që ndryshojnë rënien kognitive të subjekteve. Sigurisht, do të duhet të bëhen studime për këtë për të përcaktuar nëse ndodh një efekt i tillë. /Insajderi.com

Burimi: Slash Gear