Trupi juaj kalon në gjendje dehëse nëse nuk flini si duhet

Trupi juaj kalon në gjendje dehëse nëse nuk flini si duhet

Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), të rriturit kanë nevojë për më shumë se 7 orë gjumë të natës, dhe fëmijëve të moshës 6 deri në 12 vjeçare u duhen 9 deri në 12 orë për shëndet optimal, njofton Insajderi.

Por jeta është e zënë dhe të bësh një sasi të mjaftueshme të gjumit nuk është gjithmonë e mundur, veçanërisht kur jeni duke udhëtuar, në punë, në shkollë ose duke rritur fëmijë të vegjël.

Nëse e keni gjetur veten zgjuar në orët e zgjimit të mëngjesit duke u përpjekur të vendosni nëse do të flini për disa orë apo thjesht të qëndroni zgjuar, duhet të zgjidhni të flini. Ka një arsye për këtë.

Të flesh pak është më mirë sesa të mos kesh asnjë gjumë.

Gjumi është periudha kur trupi juaj rregullon indet e tij, plotëson hormonet dhe transferon kujtimet afatshkurtra në kujtime afatgjata. Nëse anashkaloni gjumin e një nate, funksioni mendor dhe gjendja juaj shpirtërore do të bien ndjeshëm ditën tjetër.

Sipas QKPS, të qëndruarit zgjuar për 18 orë shkakton një dëmtim të ngjashëm mendor si të kesh një përmbajtje alkooli në gjak prej 0,05 për qind, dhe të qëndroni zgjuar për 24 orë është ekuivalente me 0,10 për qind. Kapërcimi i gjumit është i barabartë me të qenit i dehur.

Ndërsa jeni në gjumë, trupi juaj ciklet nëpër katër faza, afërsisht çdo 90 minuta, dhe në një natë normale, ju kaloni 4 deri në 6 nga këto cikle. Të flesh për disa orë ose më pak nuk është ideale, por gjithsesi mund t’i sigurojë trupin tuaj një cikël gjumi.

Idealisht, është një ide e mirë të synoni të paktën 90 minuta gjumë në mënyrë që trupi juaj të ketë kohë për të kaluar një cikël të plotë. Hulumtimet kanë zbuluar se fjetja për 90 deri në 110 minuta mund të ndihmojë në uljen e lodhjes kur zgjoheni në krahasim me seancat më të shkurtra të gjumit 60-minutëshe.

Përgjumësia rregullohet nga dy procese: ritmi juaj cirkadian dhe presioni i gjumit.

Ritmi juaj cirkadian është ora e brendshme e trupit tuaj që ju bën të ndjeheni të lodhur natën dhe zgjuar gjatë ditës. Presioni i gjumit është një ndjenjë e lodhjes që forcohet sa më shumë që të qëndroni zgjuar. Nëse nuk flini, përgjumja juaj do të vazhdojë të përkeqësohet derisa të mund të pushoni më në fund.

Gjumi për 1 deri në 2 orë mund të zvogëlojë presionin e gjumit dhe t’ju bëjë të ndiheni më pak të lodhur në mëngjes. /Insajderi.com

Burimi: Health Line