Uji me gaz ka disa përfitime shëndetësore

Uji me gaz ka disa përfitime shëndetësore

Edhe pse uji i gazuar ka ekzistuar për dekada, ai është bërë më i popullarizuar gjatë viteve të fundit, njofton Insajderi.

Uji i gazuar është uji që prodhuesit e injektojnë me gaz dioksidi të karbonit. Pirja e ujit të gazuar siguron të njëjtën ndjesi si pirja e një lëngu me gaz pa kalori të shtuar dhe sheqer. Shumica e prodhuesve aromatizojnë ujin e gazuar duke përdorur aromë natyrale.

Shumë më i shëndetshëm për ju se sa lëngjet me gaz

Uji i gazuar mund të jetë më i mirë për ju sesa pirja e një lëngu me gaz për disa arsye. Së pari dhe më e rëndësishmja, uji i gazuar nuk përmban kalori ose sheqer. Nëse kënaqeni të keni pak gaz në pijen tuaj, uji i gazuar ju lejon ta bëni këtë pa kalori të shtuar.

Për më tepër, uji i gazuar është më i mirë se sheqeri për shkak se nuk ndikon në smaltin e dhëmbit tuaj. Një konceptim i gabuar i zakonshëm është se karbonizimi prishet smaltin e dhëmbëve, por ky nuk është rasti. ’Është sheqeri në pije që bën që smalti i dhëmbit tuaj të prishet.

Përmirësoni tretjen

Uji i gazuar është gjithashtu i dobishëm sepse mund të përmirësojë tretjen. E bën këtë duke përmirësuar aftësinë tuaj për të gëlltitur. Për shembull, një studim zbuloi se uji i gazuar stimulonte nervat e nevojshme për të ngrënë më shumë sesa çdo pije tjetër. Një studim tjetër zbuloi se shumica e pjesëmarrësve që ndjenin nevojën për të pastruar fytin e tyre gjetën lehtësimin më të rëndësishëm kur pinë ujë të gazuar.

Për më tepër, uji i gazuar mund të ketë një ndikim pozitiv në lëvizjet e zorrëve, veçanërisht në ata që janë kaps. Studiuesit gjithashtu besojnë se uji i gazuar mund të zvogëlojë ashpërsinë e simptomave të tjera të mos-tretjes, siç është dhimbja në stomak.

Humbni peshë

Ndoshta përfitimi më i rëndësishëm shëndetësor nga pirja e ujit të gazuar është fakti që mund t’ju ndihmojë të humbni peshë. Për më tepër, studimet tregojnë se uji i gazuar detyron ushqimin të mbetet në stomakun tuaj për më gjatë, duke ju ndihmuar kështu të ndjeheni më të plotë.

Sa më plotë të ndjeheni, aq më pak do të ndjeni nevojën për të ngrënë. Kështu, ujërat e gazuara shërbejnë si «kalori boshe» që do të zvogëlojnë dëshirën tuaj për të ngrënë. Duke ngrënë më pak, do të humbni peshë më shpejt.

Nuk ka fosfor

Një nga përbërësit kryesorë në lëngje të gazuara është fosfori. Fatkeqësisht, shkencëtarët besojnë se fosfori është një nga komponentët që janë drejtpërdrejt përgjegjës për ndikimin e keq në shëndetin e kockave. Uji i gazuar nuk ka ndonjë efekt anësor  në shëndetin e kockave. /Insajderi.com

Burimi: Soda Stream