Ujku antik i mumifikuar që u gjet në Kanada jetoi 56 mijë vjetë më parë

Ujku antik i mumifikuar që u gjet në Kanada jetoi 56 mijë vjetë më parë

Një këlysh ujku që u gjet i mumifikuar në veri të Kanadasë jetoi të paktën 56,000 vjet më parë, thonë shkencëtarët.

I fshehur në akuj për dhjetëra mijëra vjet, këlyshi femër u zbulua nga një minator ari pranë qytetit Daëson në provincën Yukon në 2016.

Që atëherë ajo është quajtur Zhur, domethënë ujk, nga njerëzit lokalë Tr’ondek Hëech’in.

Shkencëtarët tani thonë se këlyshi, flokët dhe dhëmbët e lëkurës së të cilit mbeten të paprekur, është “mamaja paraardhëse e ujkut e njohur”.

“Ajo në thelb është 100% e paprekur – gjithçka që mungon janë sytë e saj”, tha për EurekAlert autori kryesor Profesor Julie Meachen, një paleontolog dhe profesor i anatomisë në Universitetin Des Moines në Iowa. uebfaqe e lajmeve shkencore.

Duke përdorur një larmi teknikash, ekipi ishte në gjendje të përcaktojë shumë aspekte të jetës së këlyshit, nga mosha e saj dhe dieta, deri te një shkak i mundshëm i vdekjes.

Duke krahasuar të dhëna nga ADN-ja e ujkut dhe një analizë e smaltit të dhëmbit të saj, ata zbuluan se ajo kishte të ngjarë të kishte jetuar dhe vdiq midis 56,000 dhe 57,000 vjet më parë.

Rrezet X të trupit, ndërkohë, zbuluan se këlyshi ishte rreth gjashtë deri në tetë javë kur ajo vdiq./Insajderi.com

BBC News